FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nastavak stagnacije s pozitivni predznakom

Autor: scvi
ZAGREB, 28. siječnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi i danas se očekuje stagnacija indeksa uz pozitivni predznak, jer nema novih fundamenata za daljnji snažan uzlet cijena dionica ali ni katalizatora za njihov oštriji pad.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 rast.

Crobex indeks porastao je jučer 0,49 posto, na 2.327 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,56 posto, na 1.280 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je gotovo 40 milijuna kuna, što je otprilike 8 milijuna manje nego dan prije.

Najveći promet, oko 6 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, a cijena joj je ojačala 0,32 posto na 306 kuna.

„I dalje je na domaćem tržištu izgledna stagnacija indeksa uz pozitivan predznak, jer nema novih fundamenata za daljnji snažan uzlet cijena dionica, ali ni katalizatora za njihov oštriji pad“, ističe Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One.

Uz HT i Inu, u većem fokusu investitora mogle bi i danas biti dionice građevinskih dionica.

„Nakon korekcije cijena dionica građevinskih kompanija naniže tijekom jučerašnjeg prijepodneva, do kraja trgovanja one su nadoknadile gubitke, što ukazuje da je kod investitora i dalje prisutan optimizam“, navodi Jureša.

Na svjetskim burzama investitori su u očekivanju novih vijesti koje bi pomakle tržište u nekom smjeru.

Na Wall Streetu su u četvrtak vodeći indeksi dosegnuli nove najviše razine u više od dvije godine, no trgovalo se oprezno zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija i vijesti o iznenađujuće snažnom rastu nezaposlenosti.

Tako je Dow Jones indeks proveo većinu jučerašnjega dana iznad 12.000 bodova, no nije se uspio održati iznad te psihološki važne razine.

S&P 500 indeks također jučer nije uspio probiti ključnu razinu otpora na 1.300 bodova, završivši trgovanje na 1.299 bodova.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pri čemu je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo više od 1 posto zbog smanjenja kreditnog rejtinga Japanu.

Na europskim burzama trguje se oprezno u očekivanju objave podatka o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP) za zadnje lanjsko tromjesečje. Ekonomisti procjenjuju da je u zadnjem tromjesečju porastao po stopi od 3,5 posto

„Svjetske burze već su neko vrijeme u području prekupljenosti. Američki indeksi nadomak su tehničkih razina otpora kod kojih su mogući 'odbijanci'. Ipak, do korekcija naniže i dalje ne dolazi, za što je ponajviše zaslužna Fedova ultra labava monetarna politika“, ocjenjuje Jureša.

Fedova odluka da i dalje ulijeva svjež novac u financijski sustav kroz program otkupa obveznica čini ulaganje u dionice atraktivnima.

„Sve dok je američki gospodarski rast umjeren i stabilan, a situacija na tržištu nekretnina i tržištu rada bez znatnijih poboljšanja, izgledno je da će Fed nastaviti svoju labavu monetarnu politiku. Presnažan gospodarski rast, međutim, za tržište dionica ne bi bio dobar podatak, jer bi Fed ranije zaoštrio monetarnu politiku. Trenutno je tako za tržišta dionica najbolja opcija stabilan i umjeren gospodarski oporavak uz zadržavanje postojeće monetarne politike“, zaključuje Jureša.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙