FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska skupina NLB lani sa 202 milijuna eura gubitka

Autor: lfia
LJUBLJANA, 10. veljače 2011.(Hina) - Skupina Nova Ljubljanska banka (NLB) u prošloj je godini zabilježila 202 milijuna gubitka, od čega je gubitak matičnog dijela NLB u Sloveniji 183,4 milijuna eura, objavljeno je u četvrtak nakon sjednice nadzornog odbora banke.

Predsjednik nadzornog odbora Marko Simoneti izjavio je da je gubitak posljedica ekonomske krize koja je djelovala na komitente NLB-a, zbog čega su dodatno oslabljeni kreditni portfelj banke i njene investicije u vrijednosne papire, a zbog slabih kredita NLB je krajem godine za rezervacije morala izdvojiti 376,8 milijuna eura.

Nadzorni odbor dao je suglasnost na dokapitalizaciju u iznosu 250 milijuna eura, kako bi banka mogla pojačati adekvatnost kapitala.

Dokapitalizacija izdavanjem 2.155.173 novih dionica s emisijskom vrijednošću od 116 eura po dionici obavit će se do kraja ožujka u dva kruga.

Pri tome će u prvom krugu dionice moći upisivati sadašnji dioničari prema svojim udjelima u temeljnom kapitalu banke, a u drugom će se preostale neprodane dionice ponuditi domaćim i stranim investitorima, pravnim i fizičkim osobama.

Nadzorni odbor primio je na znanje i informaciju o ostavci dosadašnjeg člana uprave NLB-a Claudea Deroosea koji je dao ostavku "iz osobnih razloga".

Deroose je u upravi predstavljao belgijsku skupinu KBC koja je još uvijek 30-postotni suvlasnik banke, najveći uz slovensku državu.

Slovenski mediji navode kako prijašnjih mjeseci s KBC-om nije postignut sporazuma o uvjetima po kojima bi u dokapitalizaciji sudjelovala i KBC, te da će ta banka nakon dokapitalizacije od strane Slovenije smanjiti svoj vlasnički udio u NLB-u na 25 posto plus jednu dionicu, dok bi se vlasnički udio države mogao povećati.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙