FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Finance": NLB lani sa gubitkom od 185 milijuna eura

Autor: lfia
LJUBLJANA, 24. siječnja 2011. (Hina) - Najveća slovenska banka, Nova Ljubljanska banka (NLB), u prošloj je godini znatno povećala svoj gubitak, na 185 milijuna eura, a razlog su sve veće rezervacije i otpisi slabih potraživanja, navode slovenski mediji.

Kako je u ponedjeljak, pozivajući se na neslužbene informacije, objavio slovenski poslovni dnevnik "Finance", Nova Ljubljanska banka u prošloj je godini zabilježila gubitak od 185 milijuna eura, znatno više nego u 2009. kada je njen gubitak u Sloveniji iznosio 23,6 milijuna eura, a 85,9 milijuna na razini cijele međunarodne skupine NLB-a.

Zbog većih rezervacija, koje je zbog dodatnog slabljenja njihovih kreditnih portfelja odredila slovenska središnja banka, lani su, navode "Finance", negativan rezultat poslovanja zabilježile u Sloveniji i Hypo banka, KD banka, Bawag i Sparkasse, dok su s dobitkom poslovale Unicredito, NKBM i Abanka.

Nova Ljubljanska banka (NLB) zauzima 30-postotni udio na slovenskom financijskom tržištu, a zajedno s Bankom Celje, čiji je jedini vlasnik, i 35 posto.

Budući da je pretežiti vlasnik NLB-a država, slovenska vlada donijela je nedavno odluku o dokapitalizaciji NLB-a u dva kruga koja bi trebala uslijediti u veljači i ožujku, a cijenu dokapitalizacijskih dionica trebao bi utvrditi nadzorni odbor banke početkom veljače.

Slovenska vlada želi konsolidirati svoj vlasnički udio u toj banci otkupom dionica manjih dioničara, a o načinu dokapitalizacije pregovara i s belgijskom skupinom KBC kao drugim najvećim vlasnikom koji ima 30 posto dionica NLB-a.

Zbog namjera KBC-a, koji već dugo najavljuje prodaju svog vlasničkog udjela u NLB-u, slovenska vlada razmišlja o novom strateškom partneru s kojim bi odnose u najvećoj slovenskoj banci uredila dioničarskim ugovorom koji ne bi isključio mogućnost prodaje većinskog udjela stranom partneru, uz osiguranje utjecaja države na glavne poslovne odluke.

(Hina) xfl yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙