FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 10. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada je danas odlučila da će se pregovori o privatizaciji riječkog "3. maja" nastaviti s tvrtkom Jadranska ulaganja. Ta je tvrtka, poduzetnika Danka Končara, jedina predala ponudu u trećem krugu privatizacije "3. maja" i za objedinjeni državni portfelj od 83,32 posto dionica riječkog brodogradilišta ponudila jednu kunu te se obvezala ispuniti obvezne uvjete iz natječaja. Jadranska ulaganja dostavila su svu potrebnu dokumentaciju, uključujući i program restrukturiranja, istaknuo je na sjednici Vlade ministar gospodarstva Đuro Popijač dodajući da će se taj program poslati Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i Europskoj komisiji na ocjenu. "Vjerujem da ovom, zajedno s još nekim odlukama koje je Vlada donijela ovih dana i koje će donijeti danas, zaokružujemo čitav proces i ispunjavamo sve preduvjete za njegov kvalitetan završetak", kazao je Popijač. Premijerka Jadranka Kosor ističe kako Vlada intenzivno radi na rješavanju svih pitanja vezanih za zatvaranje poglavlja 8. (tržišno natjecanje) gdje je najvažnije pitanje brodogradnja te da sve radi u dogovoru s Europskom komisijom. Predan je i plan restrukturiranja za Brodosplit i uskoro se očekuje i odgovor Europske komisije oko tog plana. Ako bude ocijenjen pozitivno to će značiti da se tamo može nastaviti posao ugovaranja brodova, naglasila je premijerka.

ZAGREB - Temeljni cilj strategije upravljanja javnim dugom je stabiliziranje udjela javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) s ciljem da se Hrvatska i nadalje zadrži u skupini niže zaduženih europskih zemalja, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade na kojoj je podržan prijedlog strategije upravljanja javnim dugom u razdoblju 2011. – 2013. Javni dug Hrvatske je oko 41 posto BDP-a i u usporedbi s članicama EU je u donjem dijelu rang liste zaduženosti, odnosno spada u manje zadužene zemlje. Cilj strategije je da to tako i ostane, istaknula je ministrica financija Martina Dalić. Po podacima koje je jučer objavilo Ministarstvo financija, javni dug Hrvatske iznosio je krajem rujna prošle godine 133,9 milijardi kuna, što predstavlja 40,7 posto procijenjenog BDP-a za 2010. godinu, a na kraju 2010. procjenjuje se na oko 137 milijardi kuna ili 41,6 posto BDP-a. Ministrica Dalić na današnjoj je sjednici Vlade uz ostalo navela kako je oko 58 posto javnog duga denominirano u eurima, 29 posto je u kunama, a 13 posto u američkim dolarima. Ročna struktura hrvatskog javnog duga je relativno povoljna, prosječna je ročnost oko pet godina, kazala je navodeći kako na to utječe i činjenica da je najveći dio duga, oko 60 posto, u obveznicama. U strukturi javnog duga s oko 70 posto dominira domaći dug, dok se 30 posto zaduženja odnosi na dug na inozemnom tržištu.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila izmjene odluka o koncesiji pomorskog dobra u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene Brodogradilišta Kraljevica, Brodotrogira, 3. maja, Brodogradilišta specijalnih objekata Split i Brodogradilišta Split. Tim se izmjenama mijenja iznos koncesijskih naknada za pomorsko dobro i brodogradilišta će ubuduće plaćati stalni dio u iznosu od tri kune po četvornom metru zauzete površine i promjenjivi dio naknade u iznosu od jedan posto od godišnjeg prihoda. Te će koncesije za svako brodogradilište biti utvrđene i posebnim ugovorima, a ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta kaže da su ugovori pripremljeni i da će uskoro biti potpisani. Inače, dosadašnji su iznosi koncesijskih naknada za brodogradilišta uređeni uredbama još prije desetak godina i prema njima su brodogradilišta za koncesiju pomorskog dobra plaćali naknadu od 0,50 kuna po kvadratu zauzete površine i promjenjivi dio od jedan posto godišnje dobiti.

ZAGREB - Hrvatske putničke agencije ove bi godine po Hrvatskoj trebale organizirano dovesti gotovo 50 tisuća domaćih turista u pred i posezoni, od kojih oko 15 tisuća školske djece na maturalnim putovanjima po 10 do 15 posto nižim cijenama, a slijedom ugovora o udruženom oglašavanju s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) ukupno vrijednih blizu milijun eura. Istaknuo je to ministar turizma i predsjednik HTZ-a Damir Bajs prilikom današnjeg potpisivanja ugovora s domaćim agencijama koje su se javile na natječaje HTZ-a za udruživanjem novca po ovogodišnjim programima iz Akcijskog plana za turizam za domaće turiste "Ostani u Hrvatskoj" i "Upoznaj Hrvatsku". Tim se mjerama, objasnio je, želi stabilizirati domaće turističko tržište te po mogućnosti zaustaviti ili umanjiti pad udjela domaćeg gosta u ukupnom broju turista koji je prošle godine bio tek 13 posto. Stoga ove godine HTZ i Ministarstvo turizma daju znatno veće potpore za domaćeg gosta. Po programima "Ostani u Hrvatskoj" (školska djeca) te "Upoznaj Hrvatsku" (novi programi u turistički nerazvijenim dijelovima Hrvatske) HTZ-u je za sada pristiglo ukupno 131 zahtjev domaćih agencija.

ZAGREB - Nadzorni odbor Ine imenovao je tri nova člana Uprave te tvrtke Niku Dalića, Ivana Krešića i Davora Mayera, a predsjednik Nadzornog odbora Davor Štern tim je povodom izjavio je da su svi novoimenovani članovi uprave Ine vrsni stručnjaci u naftnom i plinskom biznisu. Novi članovi Uprave Niko Dalić, Ivan Krešić i Davor Mayer imenovani su na mandat od 11. veljače 2011. do 1. travnja 2015. godine, a Nadzorni ih je odbor imenovao cirkularnim glasovanjem. Nadzorni je odbor istodobno opozvao s dužnosti članova Uprave Tomislava Dragičevića, Josipa Petrovića i Dubravka Tkalčića s danom 10. veljače 2011. godine, te im za navedene pozicije nisu isplaćene otpremnine, priopćeno je iz Ine. Ujedno, mandat Lajosa Alacsa i Atille Holode na funkciji članova Uprave je produžen do 1. travnja 2015. U priopćenju se prenosi i izjava predsjednika Nadzornog odbora Ine Davora Šterna kako mu je drago što će od sada u Upravi biti odlični energetski stručnjaci s obje strane. "Jasno je da su svi novoimenovani članovi Uprave vrsni stručnjaci u naftnom i plinskom biznisu u zemlji i inozemstvu. Osim toga, svi oni dolaze iz same kompanije te su dobro upoznati s njezinim načinom funkcioniranja. Siguran sam da će njihovo imenovanje u Upravu doprinijeti našem cilju da Inu učinimo regionalnim liderom", izjavio je Štern.

ZAGREB - Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u prošlogodišnjem prosincu u odnosu na studeni nominalno bio veći za 15,6 posto, a realno za 15,5 posto, dok se na godišnjoj razini, u odnosu na prosinac 2009., bilježi rast maloprodaje nominalno za 2,6 posto, a realno za 0,2 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Prosinac je tako šesti mjesec za redom u kojem trgovina na malo na godišnjoj razini bilježi rast prometa. To je utjecalo i na usporavanje stope pada prometa od trgovine na malo na kumulativnoj razini pa je tako nominalni pad u 2010. prema prethodnoj godini iznosio 1,1 posto, a realni 1,8 posto. Na godišnjoj razini, u prosincu 2010. u odnosu na isti mjesec 2009. godine, porast je zabilježen u deset trgovačkih struka, najviše u maloprodaji ostalih nespecijaliziranih prodavaonica, za 17,5 posto. Rast na godišnjoj razini bilježi i promet od trgovine na malo motornim gorivima i mazivima za 16,1 posto, kruha, peciva, tjestenine i slatkiša za 4,4 posto, duhanskih proizvoda za 6,3 posto itd. Pad maloprodaje na godišnjoj razini bilježi osam trgovačkih struka, najviše maloprodaja namještaja, opreme za rasvjetu i drugih proizvoda za kućanstvo za 13,5 posto.

ZAGREB - Tvrtka Sportina Group otvorila je danas u Arena Centru Zagreb prvi XYZ Premium Fashion Store u Hrvatskoj, koji nudi svjetske modnih brandove dostupnog luksuza na jednom mjestu, a za tjedan dana otvara se i u City Centru one Split. Ukupna vrijednost ovih investicija iznosi više od sedam milijuna eura, navode iz Sportina Groupe, a dolaskom XYZ-a na hrvatsko tržište otvorilo se 100 novih radnih mjesta, od čega 60 u Zagrebu i 40 u Splitu. XYZ Premium Fashion Store u Arena Centru Zagreb otvoren je na više od 2.100 četvorna metra, a u City Centru one Split imat će 1.300 četvornih metara prodajnog prostora. Sportina Group zastupa više od 70 svjetski poznatih brandova svih cjenovnih kategorija. Tvrtka trenutno ima više od 1.750 zaposlenih i 243 trgovine u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Bugarskoj i Kosovu. U Hrvatskoj zapošljava više od 650 ljudi i upravlja sa 94 maloprodajna mjesta.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex ostao je danas na jučerašnjoj razini od 2.330,19 bodova, a Crobex10 blago je porastao, za 0,02 posto na 1.280,78 bodova. Redovni promet Burze iznosio je danas 45,8 milijuna kuna, a promete veća od milijun kuna ostvarilo je sedam dionica. Pritom je promet dionicom HT-a iznosio 21,6 milijuna kuna, a cijena joj je povećana za 0,32 posto, na 309,99 kuna. Dionici Atlantske plovidbe cijena je porasla za 0,03 posto, na 815 kuna, a imala je 3,9 milijuna kuna prometa. Promet dionicom Ine iznosio je 3,1 milijun kuna po nepromijenjenoj cijeni od 3.650 kuna. Dionica Belja dan je završila na 107,40 kuna, što je 2,80 posto više nego jučer, a promet tom dionicom iznosio je 2,2 milijuna kuna. Za 2,71 posto, na 339,98 kuna, porasla je cijena dionice Podravke uz promet od 1,8 milijuna kuna. Cijena dionici Dalekovoda pala je za 1,40 posto, na 312,55 kuna, a imala je 1,5 milijuna kuna pometa. Za 1,19 posto, na 15,75 kuna, pala je cijena dionice Ingre, uz promet od 1,2 milijuna kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je porasla potražnja, a ponajviše zbog ročnih pozajmica prosječna kamatna stopa premašila je 1 posto. Danas je prijavljeno 202,1 milijun kuna potražnje, otprilike 94 milijuna više nego jučer. Istodobno, ponuda je uvećana za gotovo 100 milijuna kuna, na 182,1 milijun. Većina prometa odnosila se prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno 42,5 milijuna kuna, po cijeni od 0,65 posto, što je 0,14 postotnih bodova više nego jučer. Odobreno je i 20,1 milijun kuna ročnih depozita, po cijeni od 0,4 posto. Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 82,1 milijun kuna, pri čemu je prosječna kamatna stopa porasla s jučerašnjih 0,52 na 1,08 posto.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙