FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU nejedinstvena nasuprot krizi arapskog svijeta

Autor: rtom
BRUXELLES, 10. veljače 2011. (Hina/AFP) - Tuniska i egipatska kriza razotkrile su svu nesavršenost europske diplomacije koja ne samo da ne govori jednim jezikom što je sama proklamirala Lisabonskim ugovorom, već govori vrlo razbarušeno i kakofonično, ocijenili su brojni dipomati.

"Dobili smo visoku predstavnicu" Europske unije za vanjske poslove Catherine Ashton, "no države članice ipak nastavljaju komunicirati" svaka za sebe i često vrlo šaroliko, rekao je ovaj tjedan predsjednik kluba zastupnika desnice u Europskom parlamentu Joseph Daul.

Val prosvjeda na južnoj obali Mediterana prva je velika međunarodna kriza s kojom se EU sučeljava otkako je krajem 2009., na snagu stupio Lisabonski ugovor koji zagovara jaču i vidljiviju ulogu Unije na međunarodnoj sceni, napose kroz novu diplomatsku službu.

No rezultati su izostali. Catherine Ashton obasuta je kritikama da je neiskusna, a europske vlade jedva skrivaju razočaranost njezinim radom i pritom ne čine ništa da joj olakšaju posao. Europski parlament govori da je Ashton "pogrešan izbor", a neimenovani diplomat zaključuje "Više nema pilota u avionu".

Svaka prijestolnica želi igrati važnu ulogu. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy bio je vrlo ironičan kada je rekao "Ja ne shvaćam Europu tako da svih 27 šefova država i vlada mora šutjeti jer, srećom, imamo gospođu Ashton".

U praksi to izgleda ovako. Netom su se članice EU dogovorile da Catherine Ashton posjeti Tunis i Egipat kao predstavnica EU-a, kad već onamo samoincijativno stiže William Hague, ministar vanjskih poslova upravo iz Velike Britanije, njezine domovine ne čekajući Ashton.

Slično se ponašaju i čelnici drugih članica EU, napominje jedan diplomat.

Napose su nezadovoljne male članice EU-a koje su očekivale da će nove ustanove ojačane Lisabonskim ugovorom biti protuteža tradicionalnim velikim diplomacijama "stare Europe" (primjerice Francuske, Velike Britanije), no sada vide da se to nije dogodilo.

"Europa mora govoriti jednim glasom, glasom gospođe Ashton", upozorava belgijski premijer Yves Leterme, a predsjednik EU-a Herman Van Rompuy, i sam gurnut u drugi plan, žali što Europljani kakofonično govore o Egiptu i Tunisu.

Centar za studije europske politike upravo je objavio studiju kojom se predlaže da EU "dobije diplomatsko tijelo svjetske klase, sposobno biti glavni akter na međunarodnoj sceni". To tijelo bi prevladalo "konzervativizam" nacionalnih vlada koje se opiru promjenama, no ako EU u tome ne uspije "europska diplomacija bit će sve nepotrebnija i zastarjela", zaključuje diplomat.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙