FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović na konferenciji povodom 15. obljetnice Daytona

Autor: slek
ZAGREB, 9. veljače 2011. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u srijedu je u New Yorku sudjelovao na međunarodnoj konferenciji povodom 15. obljetnice Datonskog sporazuma koju je organizirala zaklada bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona "Clintonova globalna inicijativa" pod nazivom “Amerika na križanju: Daytonski sporazum i početak diplomacije 21. stoljeća”, doznaje se iz hrvatskog izaslanstva.

Prvi panel, na kome su sudjelovali bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, bivši vrhovni zapovjednik NATO-a za Europu Wesley Clark i bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraiht, govorio je o povijesnim uvjetima u kojima je stvoren Daytonski sporazum.

Drugi panel, na kome su sudjelovali predsjednik Josipović, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton i zamjenik državne tajnice SAD-a James Steinberg, bavio se pitanjima budućnosti regije, i uloge Europske unije i SAD-a.

Josipović je istaknuo važnost politike pomirenja kao temelja za uspostavu povjerenja, partnerske suradnje i uzajamne solidarnosti među zemljama regije. Ovo je posebno važno u procesu integracije u Europsku uniju, ali i kao preduvjet za kvalitetnu ekonomsku suradnju koja bi trebala, posebno u razvoju infrastrukture, voditi računa o zajedničkim interesima, dodao je on.

Napomenuo je kako ulaskom Hrvatske u EU, što se nadamo da će biti u siječnju 2013, ne smije prestati proširenje Unije na jugoistok Europe te da je iznimno važno svim zemljama u regiji dati vrlo jasnu perspektivu integracija.

Izetbegović je rekao kako je u BiH u posljednjih petnaest godina ostvaren napredak jer se potpuna podijeljenost zemlje od koje se krenulo nakon Daytonskog sporazuma vremenom ipak pretvarala u funkcionalniju strukturu koja je omogućila i ekonomski razvoj do stupnja da je prosječna plaća u BiH veća od prosjeka plaća zemalja istočno od nje.

Posebno se govorilo i o vrlo uspješnoj suradnji pravosuđa i policija u regiji koju je Ashton ocijenila kao izvrstan model regionalne suradnje.

Dayton je označen kao sporazum koji je u tom trenutku bio jedini moguć i koji je ispunio svoju najvažniju funkciju završetka rata. Međutim, Dayton je napravljen tako da štiti partikularne interese tri naroda, i više se obraćao njihovim strahovima nego suradnji. Vrijeme je da se to promijeni tj. da sami konstitutivni narodi i građani BiH to dogovorom mijenjaju u neku funkcionalniju formu, koja će moći odgovoriti izazovima integracija, prilagodbe standardima EU i razvoju gospodarstva, rečeno je na panelu.

Steinberg je rekao kako BiH ima prijatelje koji joj žele pomoći, i da je ovo vrijeme kada njezini političke vođe trebaju sami u razgovorima doći do kompromisa u kojem će svatko nešto dobiti.

Ashton je istaknula kako je mjesto svim zemljama jugoistoka Europe u EU-u, i to je vrlo jasna politika koja nema alternative.

U zaključnom obraćanju Clinton je rekao kako su konflikt u bivšoj Jugoslaviji i sporazum iz Daytona prvi uspjeh nove globalne diplomacije nakon završetka Hladnog rata, diplomacije koja je dokazala da je moguće stvoriti situaciju u kojoj se može pobijediti, a da nitko ne izgubi.

Na marginama konferencije Josipović se sastao s Ashton i Steinbergom. U tim razgovorima Hrvatska je dobila punu podršku za skori završetak pregovora i ulazak u Europsku uniju, kako se doznaje iz hrvatskog izaslanstva. Posebno je izdvojena konstruktivna uloga Hrvatske u regiji.

(Hina) xpp/sl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙