FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bildt: Ured posebnog predstavnika EU ubuduće ključan za BiH

Autor: sdje
MOSTAR, 26. siječnja 2011. (Hina) - – Ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt izjavio je u srijedu u intervju za novinsku agenciju Republike Srpske (SRNA) da Ured visokog međunarodnog predstavnika (OHR) predstavlja prošlost te da će ubuduće ključnu ulogu u toj zemlji imati ured posebnog predstavnika Europske unije objasnivši novi pristup međunarodne zajednice prema toj zemlji.

"Ured posebnog predstavnika EU će biti ključ i toj instituciji pripada budućnost. OHR je još tu, ali više pripada prošlosti, a nikako budućnosti. Neće međunarodna zajednica voditi BiH. Naša poruka je da su otvorena vrata za članstvo u EU i da će domaći političari, kao i mi nekada u Švedskoj, morati poduzeti potrebne korake", rekao je ministar vanjskih poslova Švedske.

Pojasnio je kako će posebni predstavnik EU u BiH imati sličnu ulogu kao što Europska unija ima u drugim zemljama koje nastoje postati punopravni član.

Švedski šef diplomacije je pozdravio napore njemačke kancelarke Angele Merkel koja u susretima sa skupinom bosanskohercegovačkih političara nastoji pomoći procesu uspostave vlasti u BiH i drugim reformama.

Bildt je istaknuo kako BiH mora provesti ustavne reforme kako bi se približila prema članstvu u Europskoj uniji napose nakon odluke Suda u Strasbourgu o zahtjevima pripadnika manjinskih naroda da budu birani u institucije države BiH.

"Jasno je da u BiH postoji potreba prilagoditi ustav po različitm pitanjima. Možete to nazvati sankcijama ili kako god hoćete, ali neprovođenje presude znači da BiH ne napreduje na putu k EU”, rekao je Bildt. Prema njegovim riječima domaći se političari u BiH moraju dogovoriti o stupnju decentralizacije u zemlji.

Pozvao je političare u BiH da slijede primjer Hrvatske i Srbije koje snažno nepreduju prema članstvu u Europskoj uniji.

Švedski šef diplomacija Carl Bildt je u srijedu stigao u posjet BiH gdje se susreo s Visokim međunarodnim predstavnikom Valentinom Inzkom te više domaćih dužnosnika i političkih lidera.

(Hina) xzkre ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙