FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Summit EU-a o Egiptu, euru, energiji i inovacijama

Autor: svuk
BRUXELLES, 3. veljače 2011.(Hina) - Čelnici 27 zemalja članica okupit će se u petak na izvanrednom summitu, koji je prema prvotnim zamislima trebao biti posvećen samo energiji i inovacijama, ali je naknadno odlučeno da se razgovara i o stanju u Egiptu i Tunisu te o mjerama za prevladavanje gospodarske krize.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy najavio je u pismu kojim je čelnike pozvao na summit da će se razgovarati o nedavnim događajima u Egiptu i Tunisu i posljedicama tih događaja za regiju i za EU.

Čelnici pet najvećih članica Europske unije, Francuske, Italije, Njemačke, Španjolske i Velike Britanija, zatražili su u četvrtak da prijenos vlasti u Egiptu počne odmah i osudili one koji se koriste nasiljem ili ga potiču.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton pozvala je egipatske vlasti da izvedu pred sud osobe odgovorne za nasilje bilo da su u taboru Mubarakovih pristaša ili njegovih protivnika.

Čelnici će tijekom radnog ručka također razgovarati o prijedlozima za jačanje koordinacije gospodarskih politika unutar euro zone kako bi se ubuduće izbjegla kriza koja je teško pogodila pojedine članice skupine zemalja koje imaju zajedničku valutu.

Očekuje se da će njemačka kancelarka Angela Merkel upoznati svoje europske partnere sa svojim prijedlogom pakta za konkuretnost, koji podržava i Francuska.

Riječ je o prijedlogu kojim se želi veća usklađanost u vođenju gospodarskih politika između zemalja članica euro zone, a koji između ostaloga uključuje usklađivanje mirovinskih sustava, plaća, poreza na dobit te uvođenje obveze o ograničavanju javnog duga.

Njemačka, najmoćnije europsko gospodarstvo, koje najviše izdvaja za pomoć zemljama euro zone u poteškoćama, tražit će prihvaćanje tih prijedloga u zamjenu za povećanje sredstava europskog fonda za stabilnost eura.

Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) vrijedan je 440 milijardi eura ali je njegov stvarni kreditni kapacitet procijenjen na samo 225 milijardi eura zbog potrebe osiguravanja najvišeg kreditnog rejtinga AAA.

Njemačko-francuska inicijativa nije po volji predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu jer ona podrazumijeva jačanje suradnje među državama članicama i slabljenje utjecaja Komisije.

U petak se u vezi s tim pitanjem ne očekuju nikakve odluke, a prema više izvora, ta bi rasprava mogla biti priprema za izvanredni summit čelnika euro zone, koji bi se mogao sazvati početkom ožujka.

U vezi s energetskim pitanjima, čelnici će razgovarati o sigurnosti opskrbe energijom i povezivanju energetske infrastrukture između zemalja članica, odnosima sa zemljama od kojih EU kupuje energiju te novim pravcima dostave energije.

Očekuje se da će čelnici poduprijeti inicijative kojima bi se potaknule inovacije, područje u kojem EU daleko zaostaje za Sjedinjenim Državama.

(Hina) xsv ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙