FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik albanske oporbe želi hitno međunarodno posredovanje

Autor: mtro
TIRANA, 1. veljače 2011. (Hina/AFP) - Čelnik albanske oporbe i gradonačelnik Tirane Edi Rama prvi puta je izjavio da želi hitno međunarodno posredovanje u sadašnjoj političkoj krizi u Albaniji i izjavio je da je spreman na "realan i stabilan kompromis" s premijerom Salijem Berishom.

Rama je u utorak na konferenciji za novinare pozvao svoje simpatizere na mirne prosvjede u petak u Tirani i još četiri albanska grada, dok je međunarodna zajednica pozvala dvojicu sudionika krize da se suzdrže prosvjeda.

"Očekujemo što prije međunarodnu intervenciju i posredovanje u pronalaženju rješenja teške krize u zemlji", rekao je Rama. Rama je rekao da su dijalog i kompromis dio njihove vizije i pozdravio je spremnost za posredovanje šefice EU diplomacije Catherine Ashton i europskog povjerenika za proširenje Stefana Fuelea.

Rama se prvi puta tako jasno izjasnio za međunarodno posredovanje i za kompromis.

Svrha prosvjeda zakazanih za petak je ukazivanje na potrebu pokretanja sudskih procesa protiv šestorice visokih dužnosnik Republikanske garde , za koje oporba drži da su pucali na protuvladine prosvjednike 21. siječnja kada su ubijena tri prosvjednika, a jedan je još uvijek kritično.

Albanska policija i dalje odbija postupiti po uhidbenim nalozima tužiteljstva. Politička kriza između vlasti i oporbe traje dulje od godinu i pol. Oporba nikada nije priznala rezultate parlamentarnih izbora u lipnju 2009. i Berishu optužuje za krađu glasova.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙