FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU zatražila od Albanije da odmah riješi krizu

Autor: akoz
TIRANA, 26. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Europska unija je u srijedu nakon nasinih protuvladinih prosvjeda poručila krizom pogođenoj albanskoj vladi i oporbi da žurno "ponovno uspostave mir i puno poštivanje javnog reda i vladavine zakona".

"Podsjetio sam vaše političke čelnike da dijele odgovornost za sprječavanje daljnjeg nasilja i krvoprolića, funkcioniranje i poštivanje državnih institucija. Nitko nije iznad institucija države", rekao je Miroslav Lajčak, izaslanik visoke predstavnice EU-a za vanjsku politku Catherine Ashton.

"Jasno sam rekao da europska budućnost Albanije u velikoj mjeri ovisi hoće li politički čelnici činiti ono što od njih tražimo, i da to učine sada", rekao je Lajčak novinarima nakon susreta s ključnim čelnicima.

On je rekao da su Ashton i povjerenik EU-a za proširenje Štefan Fuele spremni pomoći. "No sada je na vašim političarima da učine prvi korak u ispravnom pravcu. Oni točno znaju što mi želimo da učine", rekao je Lajčak.

Troje ljudi poginulo je u petak u sukobima prosvjednika i policije pred uredom albanskog premijera Salija Berishe, tijekom prosvjeda kojim se tražila ostavka njegove vlade zbog korupcije. Oporbena Socijalistička stranka Edija Rame zatražila je sazivanje prijevremenih izbora pošto je odbila priznati rezultate izbora u lipnju 2009., koje je tijesno dobila Berishina Demokratska stranka.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙