FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žmegač pozvao Popijača zbog carinskih ispostava

Autor: scar
KUTINA, 10. veljače 2011. (Hina) - Ukidanje carinske ispostave u Kutini nije opcija, rekao je danas kutinski gradonačelnik Davor Žmegač na tiskovnoj konferenciji u Gospodarskom klubu u Kutini, s koje je ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Đuru Popijača pozvao da dođe u Kutinu i uvjeri se da je za gospodarstvo toga područja neprihvatljivo ukidanje carinske ispostave.

Riječ je samo o najavama u sklopu prijedloga racionalizacije u poslovanju javne uprave, rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore - sisačke županijske komore Boris Mesarić, dodavši kako vjeruje da su argumenti gospodarstvenika dovoljno jaki i da će te dvije ispostave i dalje raditi na dosadašnji način.

Gospodarstvenici u Sisačko-moslavačkoj županiji smatraju da bi ukidanje carinskih ispostava u Sisku i Kutini bio izravan udar na županijsko gospodarstvo, što bi negativno utjecalo i na poduzetništvo. Javna uprava bi trebala služiti gospodarstvu, a ne obrnuto, zaključuju gospodarstvenici.

U dvjema carinskim ispostavama zaposleno je 15 stručnih djelatnika, koji pomažu gospodarskim tvrtkama u postupku carinjenja robe pa i onima sa statusom povlaštenih primatelja i pošiljatelja koje inače ukidanje ispostava ne bi pogodilo. No većina malih i srednjih tvrtaka, izvoznika, nema spomenuti status pa bi im ukidanje ispostava povećalo troškove, ugrozilo poštivanje ugovornih rokova te možda i radna mjesta, smatraju gospodarstvenici.

Gradonačelnik Davor Žmegač istaknuo je kako od ministra Popijača traži očitovanje i očekuje da se pitanje racionalizacije neće rješavati ukidanjem dviju carinskih ispostava.

Sisačko-moslavačko gospodarstvo je izvozno, s vanjskotrgovinskim prometom od gotovo milijardu dolara, a 2010. je završilo sa 142 milijuna dolara viška.

Ivan Brkić, direktor kutinskog Selka, jedne od vodećih izvoznih tvrtaka u regiji, rekao je kako u zemlji u kojoj se povećava broj nezaposlenih, a zaposleni su prezaduženi, država treba poduprijeti gospodarstvenike koji stvaraju dobit. No čini se da podupire trgovačke uvozne lobije na štetu gospodarstvenika i proizvođača, rekao je Brkić i zaključio kako nakane o ukidanju dviju ispostava sigurno nije potpora onima koji stvaraju.

(Hina) xscar yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙