FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Županica: ukidanje carinskih ispostava udar na gospodarstvo

Autor: ista
ZAGREB, 9. veljače 2011. (Hina) - Najavu ukidanja carinskih ispostava u Sisku i Kutini sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel ocijenila je izravnim udarom na gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije i rekla da stoji iza gospodarstvenika koji se protive njihovu ukidanju jer, istaknula je, reorganizacija Carinske uprave treba pogodovati poduzetničkoj klimi, a ne ugrožavati planove razvoja.

"Zbog najave ukidanja carinskih ispostava u Sisku i Kutini, pozivam sve gradonačenike i načelnike općina s područja Sisačko-moslavačke županije da zajedno s gospodarstvenicima apeliramo na zdravi razum onih koji na takav način žele racionalizirati poslovanje Carinske uprave", poručila je županica danas na konferenciji za novinare i upitala "kakvu to poruku javnosti i gospodarstvenicima, zapravo, šalje vlada".

"Najava ukidanja carinskih ispostava u Sisku i Kutini izravan je udar na gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije. Ova vlada sve odluke donosi stihijski, bez vizije i znanja. Time čini sve kako bi zaustavila i ono što još u gospodarstvu egzistira. To je zatiranje našega gospodarstva koje ne samo da ostvaruje porast investicija i prihoda, već je tradicionalno i izvozno orijentirano", rekla je.

Županija provodi mnoge poticajne gospodarske mjere, gospodarski subjekti ostvaruju promet u vanjskotrgovinskoj razmjeni od gotovo milijardu dolara, a prema ostvarenom suficitu u prošloj godini treća je u Hrvatskoj, rekla je županica i podsjetila na ulaganje američkoga kapitala u novu čeličanu u Sisku i druge investicije.

Gašenje carinskih ispostava u Sisku i Kutini bitno će narušiti konkurentnost kroz povećanje troškova poslovanja, posebno u dijelu transportnih troškova jer bi se carina odvijala u Carinskoj ispostavi Jankomiru i Žitnjaku, rekla je županica, koja smatra da su upitne daljnje investicije u nekim tvrtkama.

"Stojim iza svih gospodarstvenika na našem području koji se protive ukidanju carinskih ispostava jer se reorganizacija Carinske uprave treba provesti tako da ta uprava bude racionalna, da pogoduje stvaranju poduzetničke klime i konkurentnosti, a ne da ugrožava sve naše planove razvoja", izjavila je Marina Lovrić-Merzel.

(Hina) pp/xscar yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙