FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski izvoz rijetkih metala smanjen 9,3 posto u 2010.

Autor: vmom
PEKING, 19. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Kineski izvoz rijetkih zemljanih elemenata u prošloj je godini smanjen 9,3 posto u odnosu na godinu ranije unatoč intenziviranim isporukama u prosincu, pokazali su u srijedu službeni podaci.

Kina je u zadnjem mjesecu prošle godine izvezla 4.738 tona rijetkih metala, ruda i spojeva, čime je njihov izvoz više nego udvostručen u usporedbi s prethodnim mjesecom. Time je ukupan godišnji izvoz dosegnuo 39.813 tona.

Najveći svjetski dobavljač rijetkih zemljanih metala naljutio je mnoge trgovinske partnere ograničavanjem izvoza tih sirovina koje se naveliko koriste u proizvodnji zrakoplova, električnih automobila i potrošačke elektronike, te u području proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Iako je obujam kineskih isporuka smanjen na godišnjoj razini, njihova je vrijednost višestruko poskočila. Tonaža u prosincu smanjena je za gotovo dvije trećine u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, no njezina je vrijednost učetverostručena, na 309,2 milijuna dolara.

Temeljem toga ukupna je vrijednost izvoza u 2010. dosegnula 939,7 milijuna dolara, što je trostruko više u usporedbi s 310,1 milijun dolara ostvarenih u 2009.

Prosječna vrijednost izvoza u prosincu iznosila je 65.257 dolara po toni i time dosegnula vrhunac nakon petomjesečnog snažnog rasta cijena. U srpnju je prosječna vrijednost po toni iznosila 14.405 dolara, nakon čega se svaki idući mjesec povećavala za više od 10 tisuća dolara.

Podatke o izvozu objavio je statistički ured Kineske carinske uprave u Hong Kongu, koji je ovlašten za objavu podataka kineskih carinskih ispostava.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙