FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Miroslav Košuta i Anton Nanut dobitnici Prešernove nagrade

Autor: lfia
LJUBLJANA, 7. veljače 2011.(Hina) - Pjesnik Miroslav Košuta i dirigent Anton Nanut ovogodišnji su dobitnici "Velike Prešernove nagrade", najvećeg slovenskog državnog priznanja za postignuća na polju umjetnosti i kulture, objavila je u ponedjeljak Prešernova zaklada.

Fundacija jednom godišnje, pred Praznik kulture kojim se obilježava datum smrti najpoznatijeg slovenskog pjesnika Franceta Prešerna (1800-1849), dodjeljuje dvije velike Prešernove nagrade u vrijednosti 21.000 eura i šest malih po 6.000 eura. Male Prešernove nagrade ove su godine dobili književnik Emil Filipčič, skladatelj Zlatko Kavčič, glumica Janja Majzelj, dizajner Jure Miklavc, ilustratorica Lili Prapp te operni pjevač Branko Robinšak.

Prešernove nagrade dodjeljuju se od 1947. godine kao najviše državno priznanje na području kulture i umjetnosti, kada je i utemeljen Dan kulture u spomen na Franceta Prešerna, najvećeg slovenskom pjesnika iz doba romantizma i autora stihova slovenske himne "Zdravica".

Sutrašnji Praznik kulture u Sloveniji će biti obilježen večerašnjom svečanom akademijom u Cankarevom domu u Ljubljani, te s oko 200 sličnih manjih priredaba širom zemlje, a pjesnici će u utorak cijeli dan održati već tradicionalno čitanje svojih stihova uz Prešernov spomenik u Ljubljani.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙