FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bozanić primio članove Valvasorove fundacije

Autor: mkov
ZAGREB, 31. siječnja 2011. (Hina) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu predstavnike Fundacije Janeza Vajkarda Valvasora pri Slovenskoj akademiji znanosti i umjetnosti, izvijestio je danas Tiskovni ured.

Predstavnici te fundacije predali su kardinalu 17 svezaka s preslikom grafika i crteža Valvasorove grafičke zbirke iz 1690. godine, koja je u posjedu Zagrebačke nadbiskupije, navodi ured i dodaje kako je zbirka u Metropolitanskoj knjižnici te da je fundacija darovala kardinalu preslike u znak zahvalnosti što je Zagrebačka nadbiskupija odobrila projekt izradbe i objavljivanja grafičke zbirke pod nazivom "Iconotheca Valvasoriana".

U ime te fundacije i sudionika projekta na uručivanju preslika bili su predsjednik njezina počasnog odbora Milan Kučan, veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Vojko Volk, predsjednik te fundacije Matjaž Kmecl, voditelj projekta i urednik Lojze Gostiša, pročelnik Metropolitanske knjižnice Vladimir Magić te kustosica Valvasorove grafičke zbirke Mirna Abaffy, a u ime Zagrebačke nadbiskupije bili su nazočni predstojnik Ureda za kulturna dobra Juraj Kolarić i nadbiskupijski ekonom Ivan Hren.

Projekt izradbe preslika Valvasorove zbirke počeo je 2002., a završio 2010. godine. Na čelu odbora za izdavanje zbirke bio je tadašnji predsjednik Slovenije Milan Kučan, a voditelj i urednik projekta Lojze Gostiša.

U uredničkom odboru su bili Mirna Abaffy, Marjeta Ciglenečki, Alenka Klemenc, Vladimir Magić, Jure Mikuž, Barbara Murovec i Milan Pelc.

Zbirka danas ima 17 svezaka, koji su većinom sačuvani u izvornom stanju. U prvih 15 svezaka su 6743 grafike, a više od 1000 crteža u različitim crtačkim tehnikama, većinom nepoznatih autora, te akvarelirani crteži biljaka i životinja nalaze se u posljednja dva sveska zbirke. U dokumentima s početka 19. stoljeća zabilježeno je da četvrti svezak nedostaje te da o njegovoj daljnjoj sudbini nema nikakvih podataka.

Ured ističe kako je projekt "Iconotheca Valvasoriana" višestruko koristan jer omogućuje upoznavanje Valvasorova kulturno-umjetničkoga doprinosa.

(Hina) pp/xmkov ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙