FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Art déco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata"

Autor: mbuj
ZAGREB, 26. siječnja 2011. (Hina) - Izložbu "Art déco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata", koja na atraktivan način predstavlja duh vremena 20-tih i 30-tih godina 20. stoljeća, večeras je u zagrebačkome Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) otvorio ministar kulture Jasen Mesić.

"Kad poslije procjenjujemo koje kulturno razdoblje ima ono što kažu u povijesti 'strukturu dugog trajanja', onda je art déco tu jedinstven, jer bez obzira na svoje kratko trajanje ostavio je dalekosežne posljedice", istaknuo je ministar Mesić.

Izložba obuhvaća više od 750 izložaka koji odražavaju visoku razinu stila koji je bio prihvaćen u arhitekturi i industrijskome dizajnu te u vizualnim umjetnostima, glazbi i plesu.

Slike, skulpture, fotografije, filmski isječci, plakati i predmeti primijenjene umjetnosti, od pokućstva, stakla, keramike, metala i satova do haljina i modnoga pribora, odabrani su iz fundusa Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) te iz drugih hrvatskih muzeja i ustanova u kulturi i privatnih zbirki.

Izložena su i djela uglednih umjetnika koji su djelovali u tom razdoblju, od Ljube Babića, Vladimira Becića, Vilka Gecana, Marina Tartaglie i Sergija Glumca do predstavnika koji su odredili razvoj hrvatske arhitekture toga doba - Huge Ehrlicha, Stjepana Planića, Viktora Kovačića, Drage Iblera i drugih.

Postav izložbe uvodi u razdoblje nastanka mnogih obilježja suvremenosti kao što su utjecaj medija, urbana kultura, turizam, uporaba novih materijala i tehnologija, dizajn, moda i naglašenije sudjelovanje žena u društvenom životu. Istaknuta su stilska obilježja art décoa, utjecaj Pariške izložbe održane 1925. godine, utjecaj avangarde te povratak tradiciji. Naime, pojam art déco izveden je iz naslova spomenute izložbe (Exposition Internationale des Arts Decoratifs et Industriels Modernes), označavajući novu dekorativnu umjetnost. Misao vodilja koja je imala ključnu ulogu u promoviranju novog stila bila je "mir i (industrijski) napredak".

Ministar kulture Mesić istaknuo je kako je razdoblje art décoa ostavilo traga sve do naših dana, i u kojem su se žene u punom smislu afirmirale u društvenim zbivanjima, preuzele jaču participaciju u umjetnosti i u svim ostalim događanjima.

Brojne posjetitelje otvorenja izložbe pozdravio je u ime predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor te je čestitao autorima izložbe, ravnatelju MUO-a i cjelokupnom njegovom timu na, kako je rekao "ovom logičnom slijedu velikih kulturnih, muzejskih projekata koji se u ovom muzeju dešavaju".

Ova će izložba dodatno obogatiti kulturnu i turističku ponudu Grada Zagreba i vrijednu hrvatsku i europsku kulturnu baštinu učiniti dostupnu svim građanima Zagreba, ali i svim njihovim posjetiteljima, naglasila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, pozdravljajući posjetitelje u ime gradonačelnika Milana Bandića.

Ravnatelj MUO-a te voditelj i koautor dionice o slikarstvu na postavu, Miroslav Gašparović, istaknuo je kako je na izložbi radio tim stručnjaka, uz djelatnike MUO-a. Zahvalio je Gradu Zagrebu na materijalnoj pomoći na provedbi projekta, kao i Ministarstvu kulture te partnerima i donatorima. Pozdravio je brojne okupljene predstavnike političkoga, javnoga i kulturnog života, među kojima i bivšeg ministra kulture, Božu Biškupića.

Izložba će biti otvorena do 30. travnja. Za vrijeme trajanja izložbe za posjetitelje će biti organizirana brojna događanja, među kojima kreativne radionice te koncerti.

(Hina) xbma ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙