FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Ukrajina, tradicija, transformacija"

Autor: mvra
ZAGREB, 28. siječnja 2011. (Hina) - Izložba "Ukrajina, tradicija, transformacija" koja pruža uvid u bogatstvo ukrajinske tradicijske baštine i narodne umjetnosti otvorena je večeras u Etnografskom muzeju u Zagrebu uz zvukove autentične ukrajinske folklorne pjesme i glazbe.

Uz narodne nošnje na izložbi su predstavljeni vez iz 19. stoljeća, ikone na staklu i ritualni svijećnjaci, a posjetitelje se želi potaknuti na razmišljanje što sve mogu izgubiti zaborave li tradiciju.

Izložbu je otvorio ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko, ustvrdivši kako izložba pokazuje sličnosti i različitosti dviju zemalja koje su, rekao je, i sad potvrdile tradicionalnu uspješnu suradnju. Zanimljivo je, kazao je veleposlanik, da su na izložbi predstavljeni predmeti iz regija iz kojih su se prije više stotina godina Ukrajinci doselili u Hrvatsku, u svoju drugu domovinu.

Ravnatelj Etnografskog muzeja Damodar Frlan rekao je da je ovo prva takva veća izložba otvorena u Hrvatskoj i izrazio nadu da će Hrvatska imati priliku predstaviti našu kulturu i tradiciju u Ukrajini idućih godina. Frlan očekuje veliki broj posjetitelja jer se večeras održava manifestacija Noć muzeja.

Ravnateljica uprave za međunarodnu kulturnu suradnju Ministarstva kulture Jasminka Lokas-Strpić napomenula je da upoznavanje tradicijske kulture doprinosi jačanju prijateljstva i kulturnih odnosa dviju zemalja a pritom je kao dragocjeno označila djelovanje ukrajinske zajednice u Hrvatskoj. Prezentacija ukrijanskih narodnih nošnji pruža uvid u bogatstvo tradicijske baštine i narodne umjetnosti Ukrajine koja se s pravom svrstava u jednu od najbogatijih kulturnih baština Europe, rekla je Lokas-Strpić.

Izložba na čijem su otvaranju bili predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, predstavnici vlade, diplomatskog zbora i pripadnici ukrajinske manjine održava se u sklopu dana ukrajinske kulture u Hrvatskoj.

Organizirali su je Veleposlanstvo Ukrajine u Hrvatskoj, Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske, Etnografski muzej Zagreb te Institut kolekcionarstva narodnih umjetnina Lviv i Nacionalni muzej, Lviv, a projekt je ostvaren uz potporu Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine i hrvatskog Ministarstva kulture.

(Hina) xmvr yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙