FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sućut ministra Mesića obitelji Kritovac

Autor: ipet
ZAGREB, 31. siječnja 2011. (Hina) - Ministar kulture Jasen Mesić poslao je danas - u povodu smrti uglednog arhitekta, sociologa i likovnog kritičara Fedora Kritovca - obitelji Kritovac brzojav sućuti u kojemu stoji da je njegovom smrću hrvatska kultura izgubila istaknutog intelektualca koji je ostavio trag i zauzeo važno mjesto u hrvatskoj kulturi.

"Fedor Kritovac bio je ugledni stručnjak i njemu pripadaju velike zasluge za unaprjeđenje arhitektonskoga, prostornoga i oblikovnog razmišljanja u domaćoj sredini na prijelomnici dvaju tisućljeća. Započevši svoje javno djelovanje tijekom 60-ih godina prošloga stoljeća, u vrlo plodnoj znanstvenoj, arhitektonskoj i publicističkoj karijeri, Kritovac je dao veliki doprinos u stvaranju identiteta hrvatske kulturne sredine kao urbanog, ekološki prihvatljivog i poticajnog životnog okruženja", navodi se u brzojavu sućuti.

Dodaje se da je Kritovac svoje spoznaje i znanje nesebično prenosio mladima kao suradnik u Centru za industrijsko oblikovanje, a zatim sve do umirovljenja kao djelatnik u Institutu građevinarstva Hrvatske te kao suosnivač studijske sekcije ULUPUH-a.

Kao neumoran teoretičar i likovni kritičar, svojim je tekstovima pridonosio javnoj misli objavljujući u mnogim stručnim časopisima među kojima se ističu: "15 dana", "Arhitektura", "Kontura" te "Čovjek i prostor", čiji je bio i član uredništva, stoji u brzojavu sućuti koji je ministar Mesić poslao u ime Ministarstva kulture i u svoje ime.

Fedor Kritovac rodio se 1938. u Zagrebu, gdje se školovao, radio i živio. Završio je studij arhitekture i doktorat društvenih znanosti iz urbane sociologije.

Bio je član ULUPUH-a, Hrvatskoga društva karikaturista, Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, a prije i drugih strukovnih društava. ULUPUH mu je 2010. dodijelio posebno priznanje za knjigu "Otkrivanje grada" kojom je na sebi svojstven način objedinio višedesetljetno istraživanje urbanih fenomena unutar javnih prostora grada Zagreba.

Fedor Kritovac umro je u rodnome gradu 28. siječnja ove godine.

(Hina) pp/xipet ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙