FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesićeva sućut obitelji Nenada Lhotke

Autor: ipet
ZAGREB, 27. siječnja 2011. (Hina) - Ministar kulture Jasen Mesić uputio je danas brzojav sućuti obitelji hrvatskog baletnog umjetnika, koreografa i pedagoga Nenada Lhotke u kojemu stoji da će Lhotka biti trajno zapisan u povijesti hrvatske kulture po doprinosu razvoju nacionalne baletne scene prošloga stoljeća.

"Prvak baleta zagrebačkoga HNK gdje je ostvario niz značajnih uloga, pamti se kao ekspresivni tumač karakternih baletnih likova poput onih u "Đavlu u selu" njegova oca Frana Lhotke, Baranovićevom "Licitarskom srcu", "Romeu i Juliji", "Labuđem jezeru", "Boleru" i mnogim drugima.

Intenzivna plesačka karijera, također i u splitskom HNK s nezaboravnom Anom Roje, filmske produkcije iz pedesetih godina, koreografski uspjesi u više cjelovečernjih baletnih ostvarenja, zajedno s dugogodišnjim pedagoškim radom u Kanadi, zaokružuju veličinu i značenje umjetnosti Nenada Lhotke. Plesač koji je višestruke talente ujedinio u jedinstvenu umjetničku osobnost, svojom scenskom kulturom i gestom obilježio je nekoliko generacija baletnih umjetnika, ne samo u Hrvatskoj", stoji u brzojavu koje je ministar Mesić uputio u ime Ministarstva kulture i svoje osobno.

Nenad Lhotka dobitnik je Nagrade Hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje, a vrijeme u kojemu je ostvario najveće uspjehe, nesumnjivo pripada zlatnom dobu zagrebačkog baleta koje javnost i danas pamti, zahvaljujući i njegovim osobnim umjetničkim postignućima te izražajnosti plesne i glumačke interpretacije, navodi se u brzojavu.

Nenad Lhotka umro je u ponedjeljak u kanadskom gradu Winnipegu,

(Hina) pp/xipet ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙