FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: poslovni rezultati kompanija podržavaju rast cijena

Autor: scvi
NEW YORK, 7. veljače 2011. (Hina/Reutes) - Prošloga su tjedna vodeći indeksi na Wall Streetu dosegnuli najviše razine u dvije i pol godine, a moguć je i daljnji rast cijena dionica ako se i ovoga tjedna nastavi niz boljih nego što se očekivalo kvartalnih izvješća kompanija.

Dow Jones indeks ojačao je prošloga tjedna 2,3 posto, na 12.092 boda, dok je S&P 500 skočio 2,7 posto, na 1.310 bodova, a Nasdaq indeks 3,1 posto, na 2.769 bodova.

Proboj Dow Jones indeksa iznad psihološki važne razine od 12.000, a S&P 500 iznad 1.300 bodova po prvi puta od lipnja 2008. godine, ponajviše se zahvaljuje vijestima o jačanju oporavka američkog gospodarstva i vrlo dobrim poslovnim rezultatima kompanija.

Od kompanija iz S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvješća, njih više od 70 posto nadmašilo je očekivanja. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle za 37 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

„Vjerujemo da će zarade i dalje rasti jer kompanije postaju sve efikasnije, a gospodarstvo se oporavlja. Stoga očekujem daljnji rast tržišta, unatoč anemičnim podacima s tržišta rada“, kaže Michael Yoshikami, strateg u tvrtki YCMNet Advisors.

U petak je objavljeno da je u siječnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za samo 36.000, što je znatno manje nego što se očekivalo i najmanje u posljednja četiri mjeseca. No, stopa nezaposlenosti pala je neočekivano oštro s 9,4 na 9 posto, najnižu razinu od travnja 2009. godine.

No, ni slabiji podaci s tržišta rada nisu uspjeli zaustaviti trend rasta cijena. Od rujna prošle godine S&P 500 indeks porastao je oko 25 posto. Zbog toga su mnogi ulagači na oprezu.

„Mnogi ulagači su skeptični i očekuju korekciju cijena dionica nakon ovako snažnog rasta“, kaže Richard Ross, strateg u tvrtki Auerbach Grayson.

Ovaj je tjedan siromašan što se tiče makroekonomskih izvješća. U fokusu ulagača bit će izvješće o raspoloženju potrošača u SAD-u, koje sastavljaju Reuters i Sveučilište u Michiganu. Očekuje se da će indeks raspoloženja porasti sa 74,2 na 75 bodova.

Pozorno će se pratiti i cijena nafte, koja je osjetno porasla od kada su izbili proturežimski prosvjedi u Egiptu. Strahovanja da bi slični prosvjedi mogli izbiti i u drugim zemljama te regije potaknula su prošloga tjedna skok cijene nafte na Londonskom tržištu iznad 100 dolara po barelu.

„Ako cijene nafte nastave rasti i ako se kaos na Bliskom istoku proširi, to bi moglo negativno djelovati na svjetsko gospodarstvo, a time i na tržišta dionica“, kaže Michael Yoshikami.

Ipak, u petak je cijena 'crnog zlata' na londonskom tržištu pala ispod psihološki važne razine od 100 dolara, a istodobno je pala, za 1,5 dolara, i terminska cijena nafte na burzi u New Yorku, pa je skliznula na 89,05 dolara.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙