FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad europskih burzovnih indeksa pred američke podatke o BDP-u

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 28. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su uglavnom gubili na vrijednosti, na čelu s rudarskim sektorom, budući da ulagači radi novih kratkoročnih smjernica čekaju najnoviji podatak o rastu američkog gospodarstva.

Indeks Londonske burze Ftse u takvom je ozračju oslabio jedan posto, spustivši se na 5.905 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je pak 0,2 posto, na 7.169 bodova, a na sličnom postotnom dobitku bio je i pariški CAC, popevši se na 4.067 bodova.

Najveći uteg burzovnim indeksima bio je sektor ruda, pred objavu podatka o američkom BDP-u koji bi trebao dati neke smjernice u vezi buduće potražnje za sirovinama.

"Raspoloženje je prilično dobro. Budu li podaci slabiji, tržišta će biti podložnija korekcijama", kazao je Ronan Carr, strateg za europske dionice pri Morgan Stanleyu.

Po procjenama ekonimista, američki BDP trebao bi porasti 3,5 posto u četvrtom tromjesečju, nakon 2,6-postotnog rasta u trećem tromjesečju, prema konačnim podacima.

Od rudarskih dionica pojeftinile su one Antofagaste, BHP Billitona i Fresnilla, u rasponu od 2,1 do 3,5 posto.

S druge strane, među rijetkim dobitnicima izdvaja se financijski sektor, ujedno nazaslužniji za ograničene gubitke europskih burzovnih indeksa.

Među njima se ističu španjolska banka Banco Santander, francuska Societe Generale i francuski osiguravatelj Axa, čije su dionice ojačale u rasponu od 1,6 do 2,8 posto.

Idući tjedan posebnu pozornost tržišta će posvetiti objavi rezultata niza europskih kompanija, uključujući Banco Santander, pri čemu su neki ulagači optimstični da bi snažnija zarada banke mogla pomoći poduprijeti dionice.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 1,1 posto, na 10.360 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙