FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obamini planovi podigli europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 26. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su ojačali nakon što je američki predsjednik Barack Obama iznio planove o smanjenju poreza na dobit kompanija, a podršku su dobivali i od jačanja automobilskih dionica.

Indeks Londonske burze Ftse u takvom je ozračju porastao 1,38 posto, na 5.999 bodova. Frankfurtski je DAX bio na dobitku od 1,2 posto, popevši se na 7.144 boda, dok je pariški CAC ojačao jedan posto, na 4.059 bodova.

U govoru u Kongresu o stanju nacije, američki predsjednik Barack Obama predložio je također petogodišnje zamrzavanje dijela državne potrošnje i najavio smanjenje poreza na dobit kompanija.

Te su izjave odjeknule na tržištima pred najnoviju odluku američke središnje banke Fed o visini kamatnih stopa, pri čemu većina sudionika očekuje nastavak postojeće popustljive monetarne politike. Fedova odluka nakon dvodnevnog redovnog zasjedanja očekuje se večeras.

"Obamine su izjave, čini se, poboljšale raspoloženje i pomogle dijelom umiriti nervozu. Govor je bio vrlo optimističan a više-manje slično možemo očekivati i od Fed-a", kazao je David Jones, glavni tržišni strateg u IG Indexu.

Među sektorima dobitnicima isticao se onaj automobilske industrije, čiji su pripadnici ostvarili prosječan rast cijena dionica od dva posto.

Dionice Porschea pritom su ojačale 4,4 posto, nakon što je član obitelji kazao da je njihovo povezivanje s Volkswagenom na pravom putu. Dionice Volkswagena ojačale su 2,9 posto.

Pridružio im se i Renault, čije su dionice ojačale 2,7 posto nakon što je francuski list Les Echoes prenio da francuski proizvođač očekuje da će u 2013. prodati tri milijuna vozila, nasuprot 2,62 milijuna prodanih vozila u prošloj godini.

Dionice su ojačale i u sektoru nafte i plina, u prosjeku za 1,2 posto, pri čemu im je podršku pružio rast cijena sirove nafte na američkim tržištima na 87 dolara za barel uslijed slabljenja dolara pred odluku Feda.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je pak 0,6 posto, na 10.401 bod.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙