FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predah na europskim tržištima, očekuje se rasprava o kriznom fondu eurozone

Autor: gvla
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 17. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Iako su dužnički problemi eurozone i dalje u središtu pozornosti ulagača, europski burzovni indeksi zabilježili su u ponedjeljak tek neznatne promjene uoči rasprave ministara financija eurozone o mogućnosti proširenja zajmodavnih kapaciteta europskog kriznog fonda.

U takvom okruženju londonski je Ftse indeks ostao nepromijenjen na 6.001 bodu. Značajnije promjene nije bilježio ni frankfurtski DAX, oslabivši tek 0,1 posto na 7.070 bodova. Na istom je postotnom gubitku bio i francuski CAC indeks, te je njegova vrijednost kliznula na 3.979 bodova.

Ministri financija eurozone sastaju se u Bruxellesu kako bi raspravljali o povećanju zajmodavnih kapaciteta Europskog stabilizacijskog fonda (EFSF), u sklopu nastojanja da se napokon podvuče crta pod dužničku krizu.

"Danas su u središut pozornosti problemi eurozone. Zasad ne vidim naznaka mogućeg povećanja zacrtane vrijednosti toga fonda. Čini se da su se Portugal i Španjolska zasad spasili, nakon uspješnih prošlotjednih aukcija državnih obveznica", ocjenjuje trgovac tvrtke IG Index Will Hedden.

Taj bi sastanak ulagačima mogao pružiti korisan uvid po pitanju (ne)slaganja članica eurozone oko proširenja toga fonda. Njemačka je već jasno naznačila kako kapacitete EFSF-a smatra sasvim dostatnima.

Najveći su dobitnici danas bile dionice naftnog sektora. BP je ojačao 1,7 posto nakon što je ruska državna naftna kompanija Rosneft pristala na razmjenu dionica kojom je britanska tvrtka dobila pristup područjima Arktika, dosada rezerviranima samo za ruske naftne kompanije.

Na strani gubitnika ističe se rudarski sektor, koji je počeo kliziti u petak nakon što je kineska središnja banka povisila kapitalne rezerve za banke, potaknuvši bojazni da će kineski rast usporiti. Anglo American, BHP Billiton i Fresnillo redom su oslabjeli između 0,7 i 3,1 posto.

Među gubitnicima bio je i bankovni sektor, koji je u prosjeku oslabio 0,8 posto zbog strahovanja povezanih s financijskim problemima u eurozoni. Tako je Allied irish Banks oslabio pet a španjolski Bankinter 2,6 posto.

Tokijski Nikkei indeks danas je također ostao nepromijenjen, na 10.503 boda.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙