FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarske i bankovne dionice poduprle europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 18. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su ojačali, poduprti dobitnicima u rudarskom i bankovnom sektoru, a pridružio im se i automobilski sektor, zbog očekivanja rasta potražnje za vozilima.

Indeks Londonske burze Ftse ojačao je tako gotovo 0,8 posto, na 6.032 boda, a za toliko je u plusu bio i frankfurtski DAX, popevši se na 7.133 boda. Pariški CAC iznosio je 4.000 bodova, ojačavši za 0,63 posto.

Bankovne dionice oporavile su se nakon većih gubitaka u prethodnoj trgovini, pri čemu je dobitnike predvodila irska Bank of Ireland, sa skokom cijena dionica od sedam posto. Pridružila im se i španjolska BBVA, čije su dionice ojačale četiri posto.

Podršku rudarskim dionicama pružio je rasta cijena bakra i aluminija, izazvan slabljenjem dolara. Od predvodnika te industrije ojačale su dionice Rio Tinta, za 1,4 posto, nakon što je izvijestio da je lani proizveo rekordne količine željezne rudače.

U očekivanju rasta potražnje za vozilima temeljem poboljšanih gospodarskih prognozi na dobitku su bile i dionice automobilske industrije. Tako su BMW-ove ojačale dva posto, a Daimlerove za 3,8 posto.

Analitičari kažu da na kupovinu dionica ulagače potiču očekivanja dobrih rezultata kompanija i povoljnije cijene dionica, premda su i dalje na većem oprezu.

"Tržišta čekaju priliku za rast, prije nego priliku za ostvarivanje dobiti", kazao je Mike Lenhoff, glavni strateg u Brewinu Dolphinu. "Okruženje je i dalje vrlo poticajno. Predstoji nam vrlo značajan tjedan za korporativna izvješća u SAD-u, a u konačnici se očekuje da bi rezultati trebali biti prilično dobri".

Nakon što je JPMorgan Chase prošli petak izvijestio je o snažnijoj od očekivane dobiti u četvrtom tromjesečju, od najnovijih u nizu objava danas se očekuju rezultati poslovanja Citigroupa, IBM-a i Apple-a.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,15 posto, na 10.518 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙