FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi kliznuli

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 19. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su kliznuli, pritisnuti padom cijena dionica u sektoru proizvođača kamiona zbog istrage koju je pokrenula Europska komisija, a pritisaka nisu bile pošteđene ni dionice rudarskih tvrtki i banaka.

Indeks Londonske burze Ftse oslabio je tako 0,15 posto, na 6.047 bodova. Frankfurtski DAX bio je pak u blagom plusu od 0,1 posto i iznosio je 7.150 bodova, kao i pariški CAC koji je ojačao 0,14 posto, popevši se na 4.018 bodova.

Dionice proizvođača kamiona našle su se na udaru zbog istrage koju je Bruxelles pokrenuo zbog navodnog kartelskog udruživanja sudionika tog sektora, uključujući dva vodeća igrača, Daimler i Volvo. Dionice Daimlera oslabjele su 1,3 posto a Volva za jedan posto.

Dionice Scanije, također obuhvaćene istragom EK, oslabjele su 2,1 posto.

Većina analitičara ipak je i dalje optimistična, ističući snažne temeljne čimbenike, poput rezulutata poslovanja američkih tehnoloških divova kao što je Apple.

"Rezultati kompanija izgledaju dobro. Makrogospodarski pokazatelji također su dobri, a monetarna politika i dalje je popustljiva", kazao je Bernard McAlinden, ulagački strateg u NCB Stockbrokersu u Dublinu, pojašnjavajući razloge za nepoljuljani optimizam na tržištu.

Među najvećim gubitnicima bio je sektor ruda, čije su dionice pojeftinile unatoč rastu cijena metala. Dionice Xstrate pale su za 1,3 posto, Anglo Americana za jedan posto, a one Rio Tinta za 0,8 posto.

Na strani gubitnika bio i bankovni sektor, nakon većih dobitaka dan ranije, najvećim dijelom proizišlih iz optimizma vezanog uz mjere suzbijanja dužničke krize u rubnim zemljama eurozone. Dionicama španjolske Banco Santander i talijanske Intese SanPaolo cijene su pale za 0,6 odnosno 0,5 posto.

Od ostalih pripadnika toga sektora pojeftinile su još dionice Barclaysa i Credit Suissea, za 1,4 odnosno 0,8 posto.

Za nove smjernice tijekom dana ulagači će pozornost usmjeriti novom nizu američkih gospodarskih pokazatelja, poput podataka o započetim građevinskim radovima. Od korporativnih izvješća pratit će i rezultate poslovanja niza kompanija, uključujući Goldman Sachs, Bank of New York Mellon i State Street.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,36 posto, na 10.557 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙