FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 30. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Švicarski franak u četvrtak je dosegnuo rekordno visoke razine prema euru, dolaru i britanskoj funti na međunarodnim tržištima valuta, poduprt svojim statusom sigurnog utočišta. Euro je prema franku potonuo na 1,2398 franaka, nakon čega se oporavio na 1,2448 franaka, čime je njegov gubitak smanjen na 0,5 posto u odnosu na dan ranije. Prema dolaru je euro ojačao i njime se trgovalo po 1,3267 dolara. Dolar je prema franku oslabio na 0,9371 franaka, da bi se kasnije oporavio na 0,9386 franaka, i dalje u gubitku 0,8 posto na dnevnoj razini. Dolar je oslabio i prema jenu, potonuvši na 81,29 jena, najnižu razinu u sedam tjedana i ne tako daleko od najniže razine u 15 godina prema japanskoj valuti od 80,21 jen zabilježene u studenome. Kasnije se oporavio na 81,42 jena, još uvijek 0,3 posto u gubitku u odnosu na dan ranije. Britanska funta također je potonula prema švicarskom franku, te se tako njome trgovalo po 1,4525 franaka.

PARIZ - Prinosi po grčkim državnim obveznicama s rokom dospijeća deset godina u četvrtak su skočili na novu rekordnu razinu od 12,553 posto. U slabom predprazničnom trgovanju, prinosi na desetogodišnje obveznice grčke vlade porasli su danas u jednom trenutku na rekordnih 12,553 posto, s 12,489 posto, koliko su iznosili u srijedu na zatvaranju. Kasnije su se spustili na 12,504 posto. U svibnju ove godine, nakon što je toj zemlji osiguran 110 milijardi eura vrijedan paket pomoći EU-a i MMF-a, prinosi su dosegnuli 12,465 posto. Ulagači, zastrašeni visokim grčkim proračunskim manjkom i zaduženošću, zahtijevaju više povrate na svoja ulaganja. Zahvaljujući sredstvima EU-a i MMF-a, vlada u Ateni nije dosad bila prisiljena na dugoročno zaduživanje na tržištima obveznica, ali je najavila kako to planira ponovno učiniti u 2011.

ŽENEVA - Rast u međunarodnom zračnom prometu usporio je u studenom, objavilo je u četvrtak Međunarodno udruženje zračnih prijevoznika (IATA), uz napomenu da se rast potražnje vraća normalnim razinama. Industrija zračnog prijevoza mijenja brzinu u ciklusu oporavka. Stope rasta usporavaju u smjeru normalnih povijesnih razina u rasponu od pet do šest posto, rekao je Giovanni Bisignani, generalni direktor toga udruženja. Putnički promet u studenom je porastao 8,2 posto u odnosu na godinu prije, dok je teretni promet bio veći za 5,4 posto. Europski prijevoznici zabilježili su rast prometa od 7,3 posto, iako su bili pogođeni sindikalnim akcijama i lošim vremenskim uvjetima. Ti faktori utjecat će na promet i u prosincu, istaknula je IATA. U međuvremenu, teretni promet se vratio na razine prije recesije. Izrazitiji rast ostvarili su azijsko-pacifički prijevoznici, prevezavši 4,1 posto više tereta nego u studenom prošle godine.

MOSTAR - Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Jago Lasić pozvao je u četvrtak vlasti u BiH da znatno smanje administraciju, upozorivši da zemlja neće moći podnijeti posljedice gospodarske krize i vraćati novac dobiven od Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF). U tim je službama zaposleno 134.800 osoba i kad se sve preračuna, jedan stand by aranžman potroši se na višak zaposlenika u administraciji, rekao je Lasić na konferenciji za novinare u Mostaru. Upozorio je kako je u usporedbi s 2008. za pet posto smanjen broj zaposlenih u gospodarstvu, te za toliko porastao broj zaposlenika u javnim službama. Predložio je smanjenje broja zaposlenih u administraciji za 13 posto u sljedećoj godini. Objasnio je kako 2012. BiH počinje otplaćivati trogodišnji stand by aranžman s MMF-om od 1,2 milijarde eura, pa bi smanjenje zaposlenika u javnom sektoru uvelike pomoglo prevladavanju nagomilanih teškoća.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙