FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EBRD: dobre gospodarske prognoze za novu Europu zasjenjene rizicima

Autor: vmom
LONDON/ZAGREB, 24. siječnja 2011. (Hina) - Gospodarski oporavak koji je lani započeo u većem dijelu nove Europe nastavit će se u 2011., no suočen je s pojačanim rizicama za njegovo slabljenje, ocijenila je ponedjeljak Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

U najnovijem gospodarskom izvješću EBRD za ovu godinu prognozira da će rast u regiji u kojoj djeluje najvjerojatnije ostati prilično snažan, po prosječnoj stopi od 4,2 posto unatoč nastavljenim regionalnim razlikama, čime su više manje potvrđene bančine projekcije iz listopada.

Za 2010. procjenjuju prosječnu stopu rasta od 4,2 posto, također u skladu s ranijim procjenama.

U izvješću međutim posebnu pozornost skreću na pojačane rizike za snižavanje takvih gospodarskih prognozi.

Među rizicima koje izdvajaju nalazi se nepopustljivo jačanje inflacije u razvijenim zemljama, podupirano labavom monetarnom politikom, što bi moglo potaknuti najveće središnje banke na ranije od očekivanog zaoštravanje monetarne politike.

Autori izvješća također navode previranja u financijskom sektoru vezana uz tržišta državnog duga u eurozoni i s njima povezanim tržištima bankovnog duga koja bi, po njihovoj ocjeni, mogla pojačati globalnu nesklonost poduzimanju rizika.

U samoj regiji u kojoj EBRD posluje povjerenje ulagača mogle bi poljuljati mjere poput onih usmjerenih smanjenju privatnih mirovinskih fondova odnosno uvođenje značajnijih poreza za banke, i izazvati potencijalni brzi zaokret u nedavnom neto priljevu kapitala.

U izvješću se upozorava i na tvrdokornu osjetljivost zajmoprimaca u privatnom sektoru na snažnu deprecijaciju valuta.

"Još gori scenarij mogao bi se ostvariti ako se valutni ratovi pretvore u trgovinske ratove u vidu ograničenja uvoza. Rast cijena hrane i zabrinutosti povezane sa sigurnošću hrane u ekstremnim vremenskim prilikama mogli bi isto tako dovesti do restrikcija u trgovini u odsustvu koordiniranih mjera na globalnoj razini", ističe se još u izvješću EBRD-a.

Među pozitivnim faktorima u EBRD-u izdvajaju snažniji od očekivanog rast u gospodarstvima europske jezgre, odnosno u 15 starih članica Europske unije, fiskalne i monetarne poticaje u SAD-u, te rast cijena roba.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙