FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 17. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

MADRID - Svjetska turistička organizacija (UNWTO) predviđa da će ove godine turizam porasti po stopi između četiri i pet posto, nakon što je prošlogodišnji oporavak nadmašio očekivanja, kazao je glavni tajnik te agencije Ujedinjenih naroda. Prošle je godne broj međunarodnih turističkih dolazaka porastao za 6,7 posto, na 935 milijuna, zahvaljujući snažnom rastu u Aziji i oporavku u Europi i Americi. U 2009. zabilježen je njihov pad, napominju u UNWTO-u. "Uhvatili smo tempo rasta koji je očekivan u dugoročnim prognozama. Izazov za 2011. je konsolidacija tog rasta", kazao je tajnik UNWTO-a Taleb Rifai. Upozorio je pritom da će turistički rast u ovoj godini usporiti u skladu sa sporijim rastom svjetskog gospodarstva, izdvajajući kao moguće negativne utjecaje mjere štednje i više poreze u Europi, budući da se ta regija i dalje bori s dužničkom krizom. Prošle je godine najsporiji oporavak zabilježen upravo u Europi, koja prima više od polovice svjetskih turista, uz stopu rasta od samo tri posto, rekao je Rifai.

LONDON - Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) u prošloj je godini u regiji u kojoj djeluje uložila rekordnih devet milijardi eura, uvećavši time svoja ulaganja u odnosu na godinu ranije za 1,1 milijardu eura, navodi se u bančinom priopćenju. Broj novih projekata lani je uvećan za gotovo četvrtinu, na novu rekordnu razinu od 386 projekata, u usporedbi s njih 311 u 2009. Taj skok najvećim se dijelom pripisuje daljnjoj bančinoj podršci u procesu gospodarske refome u slabije razvijenim zemljama u regiji Kavkaza, srednje Azije i zapadnog Balkana. U području zapadnog Balkana EBRD je financirao 71 projekt, gotovo dvadesetak više nego u 2009., pri čemu je vrijednost ulaganja premašila milijardu eura. Gotovo četvrtina ukupnih EBRD-ovih ulaganja u 2010., odnosno 2,2 milijarde eura, zabilježena su u sklopu bančine incijative za održivu energiju. EBRD očekuje da će prošlu godinu zaključiti s neto dobiti u iznosu od najmanje milijarde eura, nasuprot neto gubitku od 746 milijuna eura u 2009. Za 2011. EBRD planira ulaganja između osam i devet milijardi eura, navodi se u priopćenju.

BRUXELLES - Ministri financija eurozone spremaju se za raspravu o povećanju učinkovitih zajmodavnih kapaciteta europskog kriznog fonda, u sklopu nastojanja da se napokon podvuče crta pod dužničku krizu. Europska komisija i Europska središnja banka (ECB) prošli su tjedan pozvale članice zone primjene jedinstvene europske valute da povećaju zajmodavne kapacitete Europskog stabilizacijskog fonda (EFSF) i da prošire doseg njegovih operacija. Predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet ponovio je stajalište središnje banke uoči sastanka u Bruxellesu. "Sadašnje okvire fonda treba proširiti, i u kvalitativnom i u kvantitativnom smislu", kazao je on. Zacrtana vrijednost fonda trenutno iznosi 440 milijardi eura, ali budući da sve više zemalja prelazi iz redova financijera među tražitelje pomoći, njegovi stvarni kapaciteti trenutno ne premašuju 250 milijardi eura. To bi zahtijevalo dodatna jamstva članica eurozone, i to posebno Francuske i Njemačke, čiji je ministar financija Wolfgang Schaeuble u ponedjeljak izjavio kako ne vidi potrebu za razgovor o povećanju njegovih kapaciteta.

MADRID/WASHINGTON - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u ponedjeljak će posjetiti Španjolsku radi rutinske provjere stanja u financijskom sektoru u sklopu ocjenjivanja stanja u svjetskom financijskom sustavu, priopćili su dužnosnici MMF-a. "Skupina MMF-ovih stručnjaka trenutno obilazi niz zemalja u okviru pripremnih radova za travanjsko izvješće o stabilnosti svjetskog financijskog sustava. Riječ je o redovnom izvješću koje će biti objavljeno u travnju 2011.", kazala je glasnogovornika toga fonda. "Španjolska je samo jedna od zemalja koje će posjetiti".

BRUXELLES - Europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger pozvao je Švicarsku da se priključi europskom tržištu električne energije, pišu europski mediji. Govoreći na 5. švicarskoj konferenciji o električnoj energiji u Bernu prošli tjedan, Oettinger se zauzeo za bržu liberalizaciju švicarskog elektroenergetskog tržišta. On smatra da bi Švicarska mogla postati jednim od najvažnijih centara za pohranjivanje električne energije u Europi zbog povoljnog geografskog položaja, dobre infrastrukture i fleksibilnih hidroenergetskih kapaciteta. EU planira uspostaviti zajedničko tržište električne energije u kojem bi sudjelovale i Švicarska i Norveška. Oettinger želi također da se Švicarska priključi Europskoj mreži operatera sustava za prijenos električne energije (ENTSO) kako bi se uključila u daljnje planiranje budućih mreža.

BERLIN - Europska središnja banka (ECB) objavila je da se broj otkrivenih i povučenih iz opticaja krivotvorenih novčanica eura smanjio u drugoj polovici prošle godine za 5,9 posto u usporedbi s prethodnih šest mjeseci. ECB je u ponedjeljak objavio da je zaplijenjeno 364.102 krivotvorenih novčanica u razdoblju između srpnja i prosinca, u odnosu na 387.000 u prvoj polovici godine. Banka ne navodi nikakvo objašnjenje za taj pad ali je već u nekoliko navrata isticala da su podaci o krivotvorinama podložni oscilacijama. Tako su u proteklih nekoliko godina brojke za šestomjesečna razdoblja oscilirale između 265.000 i rekordnih 447.000, zabilježenih u drugoj polovici 2009. U ECB-u istodobno napominju da se i dalje najčešće krivotvore novčanice od 50 i 20 eura.

TOULOUSE - Europski proizvođač zrakoplova Airbus izvijestio je da je prošle godine zaprimio 574 nove narudžbe, nadmašivši time konkurenta Boeinga treću godinu zaredom zahvaljujući neočekivano snažnom oporavku međunarodnog tržišta. Tvrtka sa sjedištem u Toulouseu izvijestila je da je 2010. zaprimila narudžbe u vrijednosti 74 milijarde dolara mjereno kataloškim cijenama, a isporučila je rekordnih 510 zrakoplova. Ove bi godine ta brojka trebala dodatno porasti. Tako je direktor Airbusa Tom Enders kazao da će ove godine biti isporučeno između 520 i 530 zrakoplova, dok će broj narudžbi biti još i veći. "Postigli smo ogroman napredak, optimističniji sam za poslovnu 2011. nego što sam bio za 2010," rekao je Enders u priopćenju.

TEHERAN - Iran je otkrio novo kopneno nalazište plina, čije su rezerve procijenjene na 50 milijardi dolara, objavio je ministar za naftu Masud Mirkazemi. Polje Khajam nalazi se istočno od Asaluje, luke u Perzijskom zaljevu, i obuhvaća "260 milijardi prostornih metara plina, od čega se 210 milijardi može koristiti, što je oko 24 milijuna prostornih metara dnevno", rekao je ministar novinarima. Iran zauzima drugo mjesto u svijetu po obujmu rezervi prirodnog plina, nakon Rusije. Njegovo polje Južni Pars koje dijeli s Katarom ima oko 14.000 milijardi prostornih metara plina, ili osam posto ukupnih svjetskih rezervi.

MOSKVA - Najveći svjetski proizvođač plina Gazprom i Japan potpisali su sporazum kojim se utire put gradnji postrojenja za ukapljeni prirodni plin u ruskoj pacifičkoj regiji, objavio je u ponedjeljak Gazprom. Sporazum o suradnji predviđa zajedničku izradu inženjerskog nacrta u 2011. za gradnju postrojenja za ukapljeni plin u blizini Vladivostoka, priopćila je kompanija nakon ceremonije potpisivanja s japanskom Agencijom za prirodne resurse i energiju. "Stranke će također istražiti mogućnost pilot projekta kompresije prirodnog plina u Vladivostoku za potrebe pomorskog transporta i organizacije proizvodnje plinskih kemikalija“, objavio je Gazprom.

BERLIN - Poznati sportski automobili Porsche 911 SportsCars mogli bi se ubuduće proizvoditi u tvornicama u Aziji i Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je izvršni direktor njemačke tvrtke. "Ove ćemo godine na skupštini raspraviti o mogućnosti montaže automobila na području Azije i Sjeverne Amerike", rekao je Matthias Mueller časopisu Focus. "Najvažnije je da na automobilu piše 'konstruirao Porsche'. Gdje se proizvodi, to više nije tako važno ", dodao je. Kada su u pitanju zapadne zemlje, tvrtka trenutno proizvodi automobile u tvornicama u Leipzigu i Stuttgartu. Porsche je prošle godine povećao prodaju za 25 posto, isporučivši kupcima ukupno 95 tisuća vozila.

NEW YORK - Najveći kineski zajmodavac Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) objavio je da planira otvoriti pet novih ogranaka u Europi u iduća dva tjedna, čime će više nego udvostručiti sadašnje prisustvo u regiji, izvijestili su mediji. Prema riječima glasnogovornice banke, među gradovima koji će dobiti nove ogranke nalaze se Pariz, Bruxelles, Amsterdam, Milano i Madrid, prenosi u ponedjeljak Wall Street Journal. Taj je potez najnoviji u nizu primjera međunarodne ekspanzije kineskih kompanija nakon završetka krize, koje koincidira s kineskim značajnim kupovinama državnih obveznica eurozone. ICBC već ima ogranke u Londonu, Moskvi, Luxembourgu i Frankfurtu, s tim da na novim lokacijama planira ponuditi usluge poslovanja s građanima i one komercijalnog bankovnog poslovanja. Trenutno taj najveći kineski zajmodavac broji ukupno 200 podružnica u 28 zemalja i regija diljem svijeta.

LONDON - Bivši švicarski privatni bankar Rudolf Elmer planira podatke o 2000 "offshore" bankovnih računa otvorenih u područjima koja se nazivaju porezni raj zbog niskih poreza, predati u Londonu Wikileaksu, organizaciji koja se proslavila razotkrivanjem političkih i gospodarskih nepravilnosti. Elmer, kojemu u srijedu u Švicarskoj počinje suđenje za otkrivanje bankovne tajne, vodio je poslovnicu banke Julius Baer na Kajmanskom otočju, u koju je niskim ili paušalnim porezima privukao tvrtke i pojedince da polože novac. Elmer i Jack Blum, bivši istražitelj američkog Kongresa i odvjetnik "zviždača", namjeravaju na konferenciji za novinare predati WikiLeaksu dva CD-a s podatcima o 2000 privatnika koji su svoj novac položili u porezni raj. "Najvažnije je poučiti društvo o zlouporabama u poslovanju offshore, te o načinu njihova rada", rekao je Elmer. Za švicarski dnevnik Der Sonntag Elmer je rekao da se bankovni podatci odnose na multimilijardere, međunarodne tvrtke i hedge fondove, uključivo one iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Velike Britanije.

LONDON - Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima pod pritiskom jačeg dolara i očekivanja zatopljenja u sjevernoj hemisferi, uz smanjeni obujam trgovine zbog obilježavanja Dana Martina Luthera Kinga u Sjedinjenim Državama. Na londonskom su tržištu cijene nafte za isporuke u ožujku pale pale 50 centi na 97,88 dolara. U elektroničkoj trgovini u Sjedinjenim Državama cijene barela za isporuke u veljači bile su u minusu 65 centi, spustivši se na 90,89 dolara za barel. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavit će tijekom dana mjesečno izvješće o tržištu nafte s fokusom na globalnu potražnju, prognozu ponude i podacima o zalihama. OPEC je u ponedjeljak na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 94,04 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na dan ranije.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Iako su dužnički problemi eurozone i dalje u središtu pozornosti ulagača, europski burzovni indeksi zabilježili su u ponedjeljak tek neznatne promjene uoči rasprave ministara financija eurozone o mogućnosti proširenja zajmodavnih kapaciteta europskog kriznog fonda. U takvom okruženju londonski je Ftse indeks ostao nepromijenjen na 6.001 bodu. Značajnije promjene nije bilježio ni frankfurtski DAX, oslabivši tek 0,1 posto na 7.070 bodova. Na istom je postotnom gubitku bio i francuski CAC indeks, te je njegova vrijednost kliznula na 3.979 bodova. Najveći su dobitnici danas bile dionice naftnog sektora dok se na strani gubitnica isticao rudarski i bankovni sektor.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, a ponajviše u Kini jer su tamošnje monetarne vlasti u petak ponovno zaoštrile monetarnu politiku. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio gotovo nepromijenjen u odnosu na petak, dok su cijene dionica u Šangaju potonule više od dva posto. Burzovni indeksi u Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji pali su između 0,1 i 0,8 posto, a MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u minusu 0,3 posto. Kina je u petak povećala stopu izdvajanja obvezne rezerve banaka, što je već sedmo takvo povećanje u posljednjih godinu dana. Na taj način kineske monetarne vlasti pokušavaju zauzdati preveliko kreditiranje i inflaciju.

NEW YORK - Na Wall Streetu su cijene dionica porasle sedam tjedana zaredom, a hoće li se taj pozitivni niz nastaviti i ovoga tjedna, ovisi o kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija i banaka. Dow Jones indeks ojačao je prošloga tjedna jedan posto, na 11.787 bodova, najvišu razinu u dvije i pol godine. S&P 500 skočio je 1,7 posto, na 1.293 boda, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 2.755 bodova. Sezona objave poslovnih izvješća kompanija počela je prošloga tjedna u optimističnom tonu. Alcoa, Intel i JPMorgan & Chase ostvarili su bolje rezultate nego što se očekivalo. Ulagači se nadaju da će se taj pozitivni niz nastaviti i ovoga tjedna, posebice u bankovnom sektoru. KBW indeks kreće se oko 54 boda i približava se tehničkoj razini otpora smještenoj u rasponu od 57 do 59 bodova. Hoće li probiti taj otpor, ovisi o poslovnim rezultatima koje će ovoga tjedna objaviti najveće američke banke – Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs i Morgan Stanley. U ponedjeljak se na Wall Streetu ne radi jer se u SAD-u obilježava Dan Martina Luthera Kinga.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙