FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fokus UniCredita ostaje na tržištima nove Europe, uključivo Hrvatsku

Autor: vmom
BEČ, 20. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - UniCredit se ne namjerava povući s tržišta nove Europe niti razmišlja o prodaji poslovanja u Kazahstanu, poručio je u srijedu čelnik te talijanske bankovne grupe za područje srednje i istočne Europe.

Vodeći zajmodavac na tržištima nove Europe planira se više fokusirati na Rusiju, Tursku, Hrvatsku i Češku u razdoblju obilježenom slabom likvidnošću i rastom troškova kapitala, te pojačanim rizicima za pojedine zemlje, kazao je Gianni Papa.

"Ne možemo se širiti istim tempom u svim zemljama. Postoje područja na koja ćemo se definitivno više usredotočiti", kazao je Papa na rubu konferencije Euromoneya u Beču.

"Ostala područja se ispituju ali se ne razmatra izlazak već novi fokus naše izloženosti tim zemljama".

Rezultati petogodišnjeg strateškog plana pokazat će se sredinom godine, kazao je Papa.

Odbacio je špekulacije o potencijalnoj prodaji UniCreditovog poslovanja u Kazahstanu.

"Ne razmatra se prodaja poslovanja u Kazahstanu. Mišljenja sam da je 2010. bila godina transformacije banke. Zadovoljni smo radom tamošnjeg tima", poručio je.

Istaknuo je i da UniCredit prednost daje rastu temeljenom na vlastitim naporima, ne akvizicijama, opovrgavajući time glasinu da je banka zainteresirana za Bank of Moscow, petu najveću rusku banku po imovini. Ipak, ne isključuje mogućnost razmatranja takve opcije u budućnosti.

Najveća talijanska banka prošli je mjesec izložila glavne smjernice poslovnog plana u čijem su fokusu srednja i istočna Europa i povećanje učinkovitosti. Izvršni direktor Federico Ghizzoni, koji je čelnu dužnost preuzeo u rujnu prošle godine, kazao je kako banka planira otvoriti 900 podružnica u srednjoj i istočnoj Europi.

U siječanjskim prognozama UniCredita za bankovni sektor te regije navodi se da rizici ostaju ali i da je regija potvrdila status atraktivnog tržišta.

"U srednjoj do dugoročnoj perspektivi bankarstvo u srednjoj i istočnoj Europi ostaje i dalje prilika, no bankovni model se mora promijeniti. S obzirom na više troškove financiranja i troškove rizika vezane uz pojedine zemlje, potrebe nalažu snažniji fokus na domaće financiranje", stoji u bančinim prognozama.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙