FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EBRD uložila rekordnih 9,0 milijardi eura u 2010.

Autor: vmom
LONDON/ZAGREB, 17. siječnja 2011. (Hina) - Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) u prošloj je godini u regiji u kojoj djeluje uložila rekordnih devet milijardi eura, uvećavši time svoja ulaganja u odnosu na godinu ranije za 1,1 milijardu eura, navodi se u ponedjeljak u bančinom priopćenju.

Broj novih projekata lani je uvećan za gotovo četvrtinu, na novu rekordnu razinu od 386 projekata, u usporedbi s njih 311 u 2009. Taj skok najvećim se dijelom pripisuje daljnjoj bančinoj podršci u procesu gospodarske refome u slabije razvijenim zemljama u regiji Kavkaza, srednje Azije i zapadnog Balkana.

"EBRD je najučinkovitije dosad uspio zahvatiti gospodarstva kojima je bančina pomoć najpotrebnija. Značajno većim brojem pojedinačnih transakcija EBRD je dodatno podupro proces gospodarske preobrazbe u svim zemljama u kojima djeluje, što je ključni korak u zaštiti probuđenog gospodarskog oporavka", kazao je predsjednik Thomas Mirow.

Ulaganja u bančinu skupinu zemalja u početnoj fazi tranzicije značajno su uvećana, dosegnuvši približno 920 milijuna eura, nasuprot 512 milijuna u 2009., pri čemu je broj projekata povećan na 114, s 83 u godini ranije. Tu skupinu čine Armenija, Azerbajdžan, Gruzija, Kirgiska Republika, Moldavija, Tadžikistan, te Uzbekistan, Mongolija, Bjelorusija i Turkmenistan.

U području zapadnog Balkana EBRD je financirao 71 projekt, gotovo dvadesetak više nego u 2009., pri čemu je vrijednost ulaganja premašila milijardu eura.

Gotovo četvrtina ukupnih EBRD-ovih ulaganja u 2010., odnosno 2,2 milijarde eura, zabilježena su u sklopu bančine incijative za održivu energiju, koja podupire projekte energetske učinkovitosti te promoviranje obnovljih izvora energije. U odnosu na 2009. njihova je vrijednost uvećana za 64 posto.

Zbog nastavljene potrebe za ulaganjima s obzirom na krizu, EBRD je uložio dodatnih 1,5 milijardi eura u gospodarstva srednje Europe i baltičke regije, inače najrazvijenija u regiji koju banka pokriva. Time je njihova vrijednost gotovo izjednačena s onima u 2009., ističe se u priopćenju.

U Rusiju je banka lani blago smanjila ulaganja na 2,3 milijarde eura, s 2,4 milijarde u 2009. dok ih je u Tursku, u drugoj godini bančina djelovanja u toj zemlji, uvećala na gotovo 500 milijuna eura, sa 150 milijuna u godini ranije.

EBRD očekuje da će prošlu godinu zaključiti s neto dobiti u iznosu od najmanje milijarde eura, nasuprot neto gubitku od 746 milijuna eura u 2009. Pozitivan rezultat pripisuje se početku oporavka u regiji djelovanja i najvećim dijelom proizlazi iz povećane vrijednosti bančinih udjela u dioničkom kapitalu, nižim rezervacijama za loše zajmove i snažnom rastu neto prihoda od kamata na zajmove, uz daljnju kontrolu administrativnih troškova.

Za 2011. EBRD cilja i dalje robustnu razinu ulaganja u visini između osam i devet milijardi eura, navodi se u priopćenju.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙