FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN prognozira rast hrvatskog BDP-a po stopama od 1,6 u ovoj i 2,7 posto u idućoj godini

Autor: vmom
ŽENEVA/ZAGREB, 18. siječnja 2011. (Hina) - Hrvatsko gospodarstvo u ovoj bi godini moglo porasti za 1,6 posto, a u idućoj po stopi od 2,7 posto, navodi se u utorak u izvješću Ujedinjenih naroda (UN) pod naslovom "Svjetska gospodarska situacija i izgledi u 2011." (WESP).

U prošloj je godini prema UN-ovim djelomičnim procjenama hrvatsko gospodarstvo zabilježilo negativnu stopu rasta od 1,7 posto, nasuprot skromnom rastu od 0,1 posto, ostvarenom u skupini tranzicijskih zemalja jugoistočne Europe.

U tu skupinu UN uz Hrvatsku svrstava još i Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju i Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju. U ovoj godini ta bi regija po UN-ovim procjenama trebala ostvariti prigušeni gospodarski rast od 2,5 posto, koji bi u 2012. mogao ubrzati na 3,4 posto.

Za svjetsko gospodarstvo procjenjuje se rast po stopama od 3,1 posto u 2011. i 3,5 posto u idućoj godini, nasuprot procjenjene stope globalnog rasta u 2010. u visini 3,6 posto.

Ukazujući na očigledan oporavak gospodarstava u tranziciji u Zajednici Nezavisnih Država (ZND) i u jugoistočnoj Europi, nakon oštrog pada aktivnosti izazvanog globalnom krizom, autori UN-ovog izvješća najvećim ga dijelom pripisuju povoljnijim vanjskim uvjetima.

Izvedba tranzicijskih gospodarstava jugoistočne Europe ipak je ostala slabašna budući da je slaba domaća potražnja dobrim dijelom prigušila zamah koji je osigurao povećani izvoz, tumače dalje autori.

Rast izvoza bio je glavni pokretač inače slabašnog oporavka u 2010. u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji, ocjenjuju autori izvješća. Hrvatska pak nije uspjela izaći iz recesije budući da je nastavljeni pad potrošnje i ulaganja nadjačao rast izvoza, napominju autori.

Autori izvješća također navode da je u 2010. nezaposlenost porasla u svim zemljama navedene skupine, uz izuzetak Albanije. Očekuju ipak da će oporavak dobiti na snazi u 2011., pa se temeljem toga očekuje i poboljšanje situacije po pitanju otvaranja novih radnih mjesta u privatnom sektoru.

Među rizicima za slabljenje aktivnosti u gospodarstvu autori izvješća - uz slabljenje situacije u svjetskoj potražnji - izdvajaju i visoki stupanj euroizacije bankovnih kredita. Također upozoravaju da će na bankovni sektor u regiji vjerojatno izravno utjecati svako daljnje ozbiljnije pogoršanje financijske situacije u Grčkoj.

U izradi izvješća sudjelovali su odjel UN-a za gospodarsku i socijalnu politiku (UN DESA), Konferencija UN-a za trgovinu i razvoj (UNCTAD) i pet UN-ovih povjerenstava za gospodarstvo.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙