FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak svjetskog gospodarstva posustaje - UN

Autor: gvla
NEW YORK/ZAGREB, 18. siječnja 2011. (Hina) - Oporavak svjetskog gospodarstva posustaje od sredine prošle godine i svi pokazatelji navode na zaključak da će ove godine biti sporiji nego prošle, zaključili su Ujedinjeni narodi u najnovijim prognozama, objavljenima u utorak.

U izvješću pod naslovom "Svjetska gospodarska situacija i prognoze 2011.", UN sada očekuje rast svjetskog gospodarstva za 3,1 posto u 2011., te za 3,5 posto u 2012. što je, upozorava, daleko preslabo za poticanje oporavka radnih mjesta izgubljenih tijekom globalne krize.

U izradi izvješća sudjelovali su odjel UN-a za gospodarsku i socijalnu politiku (UN DESA), Konferencija UN-a za trgovinu i razvoj (UNCTAD) i pet UN-ovih povjerenstava za gospodarstvo.

Među razvijenim se gospodarstvima ističe SAD, čije se gospodarstvo nastavlja oporavljati od najduže i najdublje recesije nakon Drugog svjetskog rata. Taj će oporavak ove godine usporiti na 2,2 posto, nakon 2,6-postotnog rasta u 2010. U 2012. rast će ubrzati na 2,8 posto, procjenjuju u UN-u.

To ipak neće biti dovoljno da se snizi stopa nezaposlenosti, dok će za oporavak radnih mjesta izgubljenih tijekom krize trebati najmanje još četiri godine, ističe se u izvješću.

Još su slabije prognoze rasta za Europu i Japan. Uz pretpostavku nastavljenog kontinuiranog, iako umjerenog, oporavka u Njemačkoj, ta organizacija očekuje stvarnu stagnaciju rasta bruto domaćeg proizvoda eurozone na 1,3 posto u 2011., praćenog 1,7-postotnim rastom u 2012. U 2010. europsko je gospodarstvo poraslo po stopi od 1,6 posto.

Pritom će neke europske zemlje zabilježiti čak i slabiji rast, posebno one gdje su na snazi stroge mjere fiskalne štednje, te čije tvrdokorno visoke stope nezaposlenosti nastavljaju pritiskati domaću potražnju. To se posebno odnosi na Grčku, Irsku, Portugal i Španjolsku, kojima redom prijeti zapadanje u dužničku krizu. Njihova će gospodarstva kratkoročno ostati u recesiji ili će stagnirati, ističe se u izvješću.

Japanski u početku snažan oporavak na krilima rasta neto izvoza, počeo je pak tijekom 2010. posrtati. Pritisnuto upornom prijetnjom deflacije i rastom javnog duga, to bi gospodarstvo trebalo u ovoj godini porasti za skromnih 1,1 posto, te za 1,4 posto u 2012, procjenjuju u UN-u.

Među tranzicijskim gospodarstvima, BDP Zajednice Nezavisnih Država (ZND) i Gruzije ojačao je u 2010. za oko četiri posto u prosjeku, nakon strmoglavog pada za više od sedam posto u 2009.

Za regiju jugoistočne Europe, UN u 2011. i 2012. očekuje relativno spor tempo oporavka, uz stopu rasta od 2,5 posto u ovoj, te 3,4 posto u idućoj godini.

Globalni oporavak i dalje predvode zemlje u razvoju, iako se u razdoblju 2011.-2012. očekuje blago usporavanje tempa njihovog rasta na šest posto, sa sedam posto u 2010., zbog usporavanja u naprednim gospodarstvima i utjecaja postupnog ukidanja mjera gospodarskih poticaja, ističe nadalje UN.

Ta skupina zemalja uključuje, između ostalih, Kinu, Indiju, Brazil i Tursku.

Najsnažniji rast nastavljaju bilježiti azijska gospodarstva u razvoju, na čelu s Kinom i Indijom, iako bi i tamo u 2011. i 2012. on trebao blago usporiti, na oko sedam posto.

Među glavnim rizicima za globalni oporavak UN izdvaja visoke stope nezaposlenosti, nastavljeno fiskalno pooštravanje, te opasnost od izbijanja valutnog rata. Neusklađene mjere monetarne politike izazivaju snažne turbulencije i neizvjesnosti na financijskim tržištima. Oporavak bi dodatno mogao usporiti ostvari li se neki od postojećih rizika, u kojem slučaju Europi, SAD-u i Japanu prijeti zapadanje u recesiju dvostrukog dna, upozorava UN.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙