FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRW: u Hrvatskoj jaz između obećanja i reformi

Autor: bcav
ZAGREB, 24. siječnja 2011. (Hina) - U Hrvatskoj još uvijek postoji jaz između obećanja i stvarnih reformi na području ljudskih prava, objavio je u ponedjeljak Human Right Watch (HRW), ističući nedovoljan napredak u zaštiti osoba s intelektualnim i mentalnim poteškoćama, povratku stanarskog prava lokalnim Srbima, suđenjima za ratne zločine te slobodi medija.

U godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava u svijetu 2010., HRW u poglavlju o Hrvatskoj ističe da tek treba zaživjeti vladin program prema kojemu bivši nositelji stanarskih prava pri kupnji stanova ostvaruju popust do 70 posto.

Upozorava se i da se stalno odgađa program stambenog zbrinjavanja izbjeglica kojih se u prvih šest mjeseci prošle godine vratilo 203, svi etnički Srbi. Prema procjenama UNHCR-a, između 10 i 15 tisuća od ukupno 70 tisuća izbjeglih Srba moglo bi se vratiti ako se riješe njihovi problemi vezani za stanovanje i mirovine.

S tim u vezi HRW navodi da je do svibnja prošle godine obrađeno 18.848 od oko 22.000 zahtjeva za priznavanjem mirovinskog staža ostvarenog na okupiranim područjima. Od toga je pozitivno rješeno samo 56 posto, a u nekim područjima tek 30 posto, što dovodi u pitanje financijsku sigurnost povratnika, navodi ta međunarodne udruga sa sjedištem u New Yorku.

U dijelu izvješća o procesuiranju ratnih zločina, HRW ocjenjuje da su se prošle godine povećale istrage protiv pripadnika hrvatskih oružanih snaga i navodi podatak da su u prvih devet mjeseci podignute optužnice protiv 25 osoba, od kojih je 11 Srba. No, Srbi i dalje čine većinu optuženih za ratne zločine pred domaćim pravosuđen, ističe HRW.

Ocjenjujući da su novinari zbog svoga pisanja bili pod pritiskom vlade, u izvješću se izdvajaju slučajevi novinara "Jutarnjeg lista" Sergeja Trajkovića i Tomislava Kukeca koji su se suočili s vladinim pokušajima da se spriječi objava njihovih članaka o mesnoj industriji te primjer blogera Marka Rakara kojeg je policija ispitivala zbog objave popisa hrvatskih branitelja.

Udruge za zaštitu ljudskih prava djeluju slobodno, ali teško dolaze do podataka od središnjih i lokalnih vlasti, upozorava HRW i ističe da Hrvatski sabor u svibnju, bez objašnjenja, nije prihvatio godišnje izvješće Državnog pravobranitelja.

Problematičnim drži i podatak da je više od 9.000 osoba s mentalnim i intelektualnim poteškoćama i dalje smješteno u državnim institucijama, te činjenicu da taj broj raste. U izvješću se ocjenjuje da je malo učinjeno za njihovo smještanje u obiteljima, uz odgovarajuće programe potpore kao što je osobni asistent i druge dnevne aktivnosti koji bi omogućile da napuste državne institucije.

HRW je jedna od vodećih globalnih organizacija za zaštitu ljudskih prava koja se već 30 godina zauzima za prava žrtava diskriminacije i ratnih žrtava, traži progon počinitelja, istražuje kršenja ljudskih prava i potiče političke slobode diljem svijeta.

(Hina) xbcav ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙