FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusko izvješće o nesreći u Smolensku nepotpuno

Autor: vrad
VARŠAVA, 13. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Rusko izvješće o padu zrakoplova s poljskim predsjednikom Lechom Kaczynskim u travnju u Smolensku (Rusija), objavljeno u srijedu u Moskvi, "nepotpuno" je, rekao je u četvrtak poljski premijer Donald Tusk.

"Samo su neke poljske primjedbe uzete u obzir" u ruskom izvješću, "što znači da je izvješće nepotpuno", rekao je Tusk na tiskovnoj konferenciji. Poljski premijer je rekao da će njegova vlada predložiti Moskvi pregovore, nadajući se da će se oni završiti zajedničkim izvješćem.

"Njihov cilj nije nagoditi se, već utvrditi istinu", istaknuo je, dodavši da, ako se na pregovorima ne donese zajedničko stajalište, "moguće je da ćemo uputiti poziv međunarodnim ustanovama".

Poljski premijer je ocijenio da su na ruskoj strani "nedvojbene proceduralne pogrješke i propusti u poštovanju Čikaške konvencije", misleći pritom na međunarodnu konvenciju koja uređuje istrage o zrakoplovnim nesrećama i koja je pravna baza ruske istrage o nesreći u Smolensku.

Po ruskom izvješću, poljska strana je isključiv krivac za tu nesreću.

Međuvladin odbor za zrakoplovstvo (MAK), organizacija u kojoj su zemlje bivšeg SSSR-a, zadužena za istragu o nesreći, potvrdila je da je posada htjela prizemljiti zrakoplov, ali su ruski kontrolori leta ocijenili vremenske uvjete odveć nepovoljnima.

Izvješće je "pljuska Poljskoj", rekao je u srijedu Jaroslaw Kaczynski, brat blizanac poljskog predsjednika koji je poginuo u nesreći, i vođa poljske konzervativne oporbe. "Ne odbacujemo poljsku odgovornost, ali nećemo dopustiti da izvješće bude jednostrano", rekao je Tusk, nastojeći ublažiti ton.

"Ta tragična nesreća nije i ne treba biti događaj koji će prekinuti poljsko-ruske dobre odnose", dodao je.

Zrakoplov Tupoljev 154, u kojemu su bili predsjednik Kaczynski, njegova supruga i visoki poljski dužnosnici, srušio se 10. travnja 2010., pokušavajući sletjeti u Smolensk, na zapadu Rusije, po gustoj magli. Poginulo je svih 96 putnika i članova posade.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙