FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ferić-Vac s veleposlanikom Kosova o Martyjevu izvješću

Autor: ista
ZAGREB, 19. siječnja 2011. (Hina) - Članica izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Mirjana Ferić-Vac razgovarala je s kosovskim veleposlanikom u Zagrebu Valdetom Sadikuom o izvješću Dicka Martyja u kojemu je kosovski premijer Hashim Thaci optužen za ilegalnu trgovinu ljudskim organima, priopćeno je u srijedu iz Hrvatskog sabora.

Izvjestitelj Vijeća Europe Švicarac Marty u svojem je izvješću, koje bi trebao predstaviti Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe krajem siječnja, optužio Thacija da je tijekom rata na Kosovu predvodio lanac organiziranog kriminala koji je obuhvaćao trgovinu drogom, likvidaciju protivnika i nasilno uzimanje tjelesnih organa srpskim zatvorenicima radi prodaje na ilegalnom tržištu.

Izvješće je prihvaćeno pred Odborom za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Europe pod naslovom "Nehumani postupci prema osobama i ilegalno trgovanje ljudskim organima na Kosovu", a o njemu bi se na skupštini trebalo raspravljati 25. siječnja.

Kosovski veleposlanik Sadiku istaknuo je da je pitanje trgovanja ljudskim organima za vrijeme ratnih zbivanja na Kosovu prvi put spomenuto u knjizi Carle del Ponte, nakon čega su haaški istražitelji, kao i istražitelji UN-a, proveli istragu, ali nije bilo dokaza koji bi potkrijepili navode koje je bivša haaška tužiteljica iznijela u svojoj knjizi, o trgovanju ljudskim organima zatočenih logoraša srpske nacionalnosti na Kosovu za vrijeme ratnih sukoba, priopćeno je iz Sabora.

"Uvjereni smo da je izvješće neosnovano, ali ne odbijamo bilo kakvu istragu, dapače, inzistiramo na njoj, jer je to za nas vrlo osjetljivo pitanje i želimo da se ono riješi, da se dođe do istine, kakva god ona bila. Ne bježimo od odgovornosti, ali ponajprije treba istražiti je li se to uopće dogodilo", iznio je službeni stav Prištine veleposlanik, apostrofirajući da istražitelji Haaškog suda dosad nisu došli ni do jednog dokaza koji bi potkrijepio tvrdnju iznesenu prvi puta 2008. godini u knjizi bivše tužiteljice ICTY-a Del Ponte.

Sadiku je istaknuo da kosovska vlast Vijeće Europe smatra vrlo respektabilnom organizacijom i svjesna je da poštivanje ljudskih prava treba biti utkano u državnost svake nacije. Dodao je da kosovske vlasti pozivaju da kredibilna istraga bude provedena u što kraćem roku, kako bi se slučaj raščistio prije nego što otpočne dijalog i pregovori sa Srbijom, priopćeno je iz Sabora.

Mirjana Ferić-Vac istaknula je da je stav Hrvatske da oni koji su počinili bilo koji zločin za njega trebaju i odgovarati. Slaže se s kosovskim veleposlanikom da istragu treba provesti u što kraćem roku. Što se tiče izvješća, ono sada čeka raspravu na Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i sigurno je da će ta rasprava biti složena, priopćeno je iz Sabora.

Ukoliko se optužbe pokažu istinitima, sve one koji su počinili zločin treba procesuirati, a društvo treba suočiti s onim što se događalo tijekom rata, bez obzira na svu težinu koju takva situacija nosi. Hrvatska će podržati da se utvrdi istina, ali i da se istraživanje vremenski ograniči, rekla je Ferić-Vac, priopćeno je iz Sabora.

(Hina) xdv/pp ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙