FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro dobio podršku iz Kine, prognoze za 2011. ipak neizvjesne

Autor: gvla
LONDON, 23. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Euro se u četvrtak stabilizirao prema dolaru i švicarskom franku na međunarodnim tržištima valuta, nakon što je Kina priopćila da je spremna pomoći zemljama eurozone u oporavku.

Euro je prema dolaru ostao nepromijenjen na 1,3106 dolara. Prema švicarskom se franku blago oporavio, ojačavši na 1,2500 franaka, nakon što je u utorak zabilježio rekordno nisku vrijednost prema švicarskoj valuti od 1,2448 franaka.

Prema jenu je europska jedinstvena valuta oslabila 0,6 posto, te se njome trgovalo po 108,73 jena.

Dolar je također izgubio na vrijednosti prema jenu, i to oko 0,7 posto, spustivši se na 82,98 jena.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova izjavila je kako je azijski div spreman pomoći eurozoni u obnovi gospodarskih temelja i sudjelovati u paketu pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za tu regiju kupnjom četiri do pet milijardi eura vrijednih portugalskih državnih obveznica, kako bi se ublažio pritisak na tu rubnu članicu eurozone na tržištima obveznica.

Analitičari ipak upozoravaju da su prognoze za euro i dalje neizvjesne, te ističu kako u 2011. očekuju njegovo daljnje slabljenje zbog nastavljene dužničke krize u eurozoni.

"Da bi se postigao vidljivi rezultat, Kina će morati uložiti osjetno više od pet milijardi eura, ako žele utjecati na negativno raspoloženje prema Europi", ocjenjuje valutni analitičar tvrtke CMC Markets Michael Hewson.

Takvo je raspoloženje potaknulo ulagače da se povuku iz pozicija u eurima i okrenu se švicarskom franku, u potrazi za sigurnim utočištem za kapital.

"Očekujemo daljnje slabljenje eura do kraja prvog tromjesečja 2011.", ističe valutna strategija RBC Capital Marketsa Lisa Lignos. "Sve dok se ne otklone zabrinutosti glede rubnih gospodarstava eurozone, euro će se teško oduprijeti gubitcima prema švicarskom franku", dodaje.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙