FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Valutni rat mogao bi prerasti u trgovinski - brazilski ministar

Autor: gple
LONDON, 10. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Svijet bi se mogao suočiti s pravim trgovinskim ratom budu li vlade i dalje održavale tečajeve domaćih valuta na umjetno niskim razinama kako bi potaknule izvoz, upozorio je brazilski ministar financija Guido Mantega u ponedjeljak u intervjuu za ugledni The Financial Times.

"Riječ je o valutnom ratu koji prerasta u trgovinski", ustvrdio je brazilski ministar.

Brazil priprema nove mjere kojima će spriječiti daljnje jačanje domaće valute reala, koje ugrožava izvozno orijentirano brazilsko gospodarstvo, najavio je Mantega za FT.

On je skovao pojam valutnog rata u rujnu prošle godine, potaknut nizom intervencija kojima su pojedine zemlje nastojale umjetno zadržati vrijednost svojih valuta na niskoj razini kako bi izvoz učinile privlačnijim.

Brazil će problem manipulacije valutnim tečajevima iznijeti pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) i ostalim međunarodnim tijelima, najavio je Mangeta, ističući da za takvim mjerama najviše posežu Kina i Sjedinjene Države.

"Imamo odlične trgovinske odnose s Kinom. No, postoje i određeni problemi", prenosi FT Mantegine riječi.

"Naravno, priželjkujemo aprecijaciju juana."

U trgovinskoj razmjeni sa Sjedinjenim Državama Brazil je nakon svojedobnog velikog viška kliznuo iz u veliki manjak zbog američke monetarne politike koja je u posljednje vrijeme olabavljena, dodao je.

U proteklih osam godina vrijednost brazilskog reala u odnosu na dolar više je nego udvostručena.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙