FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi pad američkog trgovinskog manjka

Autor: mpuk
WASHINGTON, 13. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Manjak u američkoj trgovinskoj bilanci blago je kliznuo u studenom prošle godine, zabilježivši najnižu razinu u deset mjeseci zahvaljujući skoku izvoza koji su potpomogli slabiji dolar i rastuća inozemna potražnja.

Trgovinski manjak kliznuo je tako u studenome na 38,3 milijarde dolara, što je 0,3 posto manje u odnosu na revidirani deficit u listopadu od 38,4 milijarde dolara, objavilo je u četvrtak američko ministarstvo trgovine.

Niža vrijednost manjka rezultat je povećanja izvoza za 0,8 posto, na 159,6 milijardi dolara, što je njegova najviša vrijednost od kolovoza 2008. Glavni motori povećanog izvoza bile su veće isporuke komercijalnih zrakoplova, kompjutera i poljoprivrednih proizvoda kao što su kukuruz i pšenica.

Uvoz je zabilježio nešto manji rast, od 0,6 posto, na 198 milijardi dolara, odražavajući 6,7-postotni skok uvoza nafte, koji je dosegnuo 27,2 milijarde dolara.

Bilanca razmjene s Kinom za studeni pokazuje manjak od 25,6 milijardi dolara, što je 0,5 posto više nego u prethodnom mjesecu. Pritom je američki izvoz u tog azijskog diva dosegnuo rekordnih 9,5 milijardi dolara ali je uvećan i uvoz, na 35,1 milijardu dolara.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙