FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina obećala dodatno umanjiti ograničenja protoka kapitala

Autor: gvla
ŠANGAJ, 14. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Kineska središnja banka u petak je najavila da će dodatno ublažiti ograničenja prekograničnih tokova kapitala, nakon što je u posljednje vrijeme već poduzela niz koraka u tom smjeru, nastojeći također potaknuti učestaliju upotrebu juana u svijetu.

Kako je rekao jedan viši dužnosnik Narodne banke Kine u govoru objavljenom na bančinoj internetskoj stranici, Peking će također povećati fleksibilnost tečaja juana i nastaviti s otvaranjem kineskih financijskih tržišta.

Tržišta u nastajanju suočavaju se s pojačanim pritiscima dotoka kapitala, koji potpiruje inflaciju i potiče napuhavanje cijena imovine, kazao je viceguverner Li Dongrong.

Kina će nastaviti provoditi reforme čiji je cilj kontrolirano jačanje konvertibilnosti juana i uravnoteženo upravljanje prekograničnim protokom kapitala, dodao je, ne navodeći pojedinosti.

Kineski juan nije u potpunosti konvertibilan u računu kapitalnih transakcija, što i kineskim i inozemnim ulagačima otežava prekogranična ulaganja, poput onih u obveznice.

Kineska je vlada u posljednje vrijeme pojačala napore u smjeru ublažavanje ograničenja i poticanja inozemne potražnje za juanom s ciljem smanjenja kineske izloženosti američkom dolaru, te kako bi omogućila značajniju globalnu ulogu svoje valute.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙