FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: snažan rast cijena dionica uz znatan promet

Autor: scvi
ZAGREB, 18. siječnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas su snažno porasle cijene većine dionica, predvođene skokom cijene dionice Ine na novu rekordnu razinu, a i obujam trgovanja je dvostruko veći nego jučer.

Crobex indeks bio je u 12,00 sati na dobitku 1,06 posto, na 2.297 bodova i na najvišoj je razini od 14. listopada 2009., kada je iznosio 2.298 bodova.

Crobex10 skočio je 1,38 posto, na novu najvišu razinu od svog uvođenja u srpnju 2009. od 1.264 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 43 milijuna kuna, što je dvostruko više nego jučer u ovo doba.

„Kretanja na domaćoj burzi ponajviše diktira cijena dionice Ine, koja je danas dosegnula novu rekordnu razinu. To je povuklo za sobom uvis i cijene svih ostalih najlikvidnijih dionica, a snažno je porastao i obujam trgovanja u odnosu na jučer. Definitivno se osjeća pozitivno raspoloženje“, kaže Danijela Sporiš, brokerica i investicijska savjetnica u investicijskom društvu Credos.

Dionica Ine poskupjela je 4,45 posto, na novu rekordnu razinu 3.522 kune, uz promet od gotovo 12 milijuna kuna.

Ipak, najveći promet, u visini od 16,3 milijuna kuna, do podneva je ostvaren je dionicom HT-a. Cijena joj je skočila 1,36 posto, na 304,98 kuna.

Sporiš ističe da se investitori pojačano pozicioniraju u dionicu HT-a u očekivanju dividende za prošlu godinu.

Milijunski promet ostvaren je dosad s još pet dionica, i to dionicama IGH, Podravke, AD Plastika, Dalekovoda, Belja, pri čemu su njihove cijene skočile između 3,1 i 7,54 posto.

Na pozitivno raspoloženje na domaćoj burzi utječe i snažan rast cijena dionica na europskim burzama, uslijed očekivanja investitora da će zemlje članice eurozone ojačati svoje mjere za borbu protiv dužničke krize.

Pozitivno je na raspoloženje na europskim burzama utjecao i skok njemačkog ZEW indeksa investicijskog optimizma, i to s u prosincu zabilježenih 4 boda na siječanjskih 15,4 boda.

Londonski Ftse indeks, pariški CAC i frankfurtski DAX u plusu su oko 1 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙