FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: uslijedile blage dobitonosne prodaje

Autor: scvi
ZAGREB, 12. siječnja 2011. (Hina) - Uz nešto slabiju likvidnost nego jučer, na Zagrebačkoj burzi danas su indeksi u minusu zbog blagih dobitonosnih prodaja koje su uslijedile nakon dva dana njihova snažnog rasta, no cijena dionice Ine nastavlja uspon.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,46 posto, na 2.222 boda. Istodobno, Crobex10 oslabio je 0,9 posto, na 1.208 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je oko 37 milijuna kuna, što je otprilike 4,5 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Uz nešto slabiju likvidnost nego jučer u ovo doba, na domaćem tržištu danas su uslijedile blage dobitonosne prodaje no bez nekih većih potresa. Štoviše, dionica Ine danas je ostvarila rast cijene“, kaže Goran Vorkapić, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Dionicom Ine ostvareno je do podneva 25 milijuna kuna prometa, što je 15 milijuna više nego jučer, a cijena joj je ojačala 1,36 posto, na 3.255 kuna.

U petak istječe ponuda MOL-a za otkup 'free-float' dionica Ine na Zagrebačkoj burzi, po cijeni od 2.800 kuna.

„Ne očekujem znatnije promjene idućega tjedna u vezi cijene dionice Ine, jer putem burze ionako je sada otkupljuju mirovinski fondovi. A oni još dosad, uz udio Vlade, nisu uspjeli dosegnuti vlasnički udjel u Ini od 51 posto, odnosno još im nedostaje otprilike 1,5 posto dionica Ine. Morat ćemo pričekati izvješće MOL-a o rezultatima javne ponude, da vidimo koliko je dionica mađarska kompanija uspjela otkupiti. Tada ćemo imati jasniju sliku oko raspleta situacije u vezi s vlasništvom nad Inom“, kaže Vorkapić.

U svakom slučaju, Vorkapić ocjenjuje da investitori koji su iskoristili priliku za prodaju dionica Ine putem burze u prvim danima nakon objave ponude MOL-a, te potom uložili taj novac u druga likvidna izdanja, nisu loše prošli.

Od sredine prosinca do danas Crobex je ojačao 7,4 posto, a Crobex10 za 7 posto. Cijene pojedinih dionica dosegnule su najviše razine još od zadnjem tromjesečja 2009. godine.

Dionicom HT-a do podneva je ostvareno 2,7 milijuna kuna prometa, a cijena joj je ojačala 0,3 posto, na 297 kuna.

Među milijunaše uvrstile su se još i dionice građevinskih kompanija Ingre i Dalekovoda, obje s padom cijene za više od 3 posto. Trenutno cijena Ingrine dionice doseže 16,8 kuna, a Dalekovoda 290 kuna.

Među likvidnijim izdanjima najveći pad cijene zabilježila je dionica Đakovštine, i to za 18,2 posto, na 11,8 kuna, uz promet od 470.000 kuna.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙