FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nastavak snažnog uzleta cijena dionica

Autor: scvi
ZAGREB, 13. siječnja 2011. (Hina) - Snažan optimizam i danas je zapljusnuo Zagrebačku burzu, tako da su indeksi do podneva skočili više od 1 posto, a cijena dionice Ine dosegnula najvišu ikad zabilježenu razinu od 3.430 kuna.

Crobex indeks bio je oko podneva na dobitku 1,36 posto, na 2.268 bodova. To je njegova najviša razina od 19. listopada 2009. kada je iznosio 2.273 boda.

Istodobno, Crobex10 skočio je 1,63 posto, na 1.241 bod, novu najvišu razinu od svog uvođenja u srpnju 2009. godine.

Redovni promet dionicama premašio je 49 milijuna kuna, što je otprilike 12 milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Snažan optimizam i danas prevlada na domaćem tržištu. Od 50 dionica kojima se dosad trgovalo, njih čak 39 ostvaruje cjenovni dobitak“, kaže Ivana Hatvalić, direktorica Službe za investicijsko bankarstvo Štedbanke.

Dionicom Ine ostvareno je do podneva gotovo 25 milijuna kuna prometa, otprilike isto kao i jučer u ovo doba, dok joj je cijena skočila 4,63 posto, na rekordnu razinu od 3.430 kuna.

Slijedi dionica Jadranskog naftovoda, kojom je ostvareno 6,6 milijuna kuna prometa, a cijena joj je u blagom plusu, za 0,02 posto, na 3.200 kuna.

Dionicom HT-a istodobno je protrgovano 5,3 milijuna kuna, uz rast njezine cijene za otprilike 1 posto, na 299,8 kuna.

Među milijunaše uvrstile su se do podneva i dionice Dalekovoda i Ingre, ostvarivši rast cijene za 9 odnosno 1,6 posto.

Hatvalić dodaje kako su analitičari i brokeri još oprezni u svojim procjenama i očekivanjima daljnjih kretanja na domaćoj burzi, budući da su se u protekle dvije godine negativnih trendova navikli na kratka razdoblja rasta cijena dionica iza kojih uslijede oštre dobitonosne prodaje.

„Godina je na burzi vrlo dobro počela. Svi se nadamo da će se pozitivno raspoloženje nastaviti i idućega tjedna, nakon što istekne rok za otkup 'free float' dionica MOL-a“, zaključuje Hatvalić.

Ponuda MOL-a za otkup 'free-float' dionica Ine na Zagrebačkoj burzi, po cijeni od 2.800 kuna, istječe sutra.

Od ostalih zbivanja, izdvaja se rješenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga kojim se nalaže burzi privremena odgoda trgovanja dionicama Luke Ploče dok javnost ne bude ispravno i točno obaviještena o okolnostima pod kojima se namjerava javnom ponudom provesti postupak povećanja temeljnog kapitala Luke Ploče.

Kako se navodi u obrazloženju tog rješenja, 15. prosinca u Narodnim novinama je objavljen saziv na Izvanrednu glavnu skupštinu Luke Ploče u kojoj se između ostalog, predviđa, donošenje odluke o povećanju temeljnog kapitala i izdavanju redovnih dionica ulozima u novcu.

Prema prijedlogu, povećanje temeljnog kapitala će se provesti javnom ponudom dionica, uplatom u novcu, u dva kruga, pri čemu će raspon cijene te konačnu cijenu dionica u javnoj ponudi utvrditi Uprava uz suglasnost Nadzornog odbora, s tim da se nove dionice ne mogu izdati za iznos koji je manji od nominalnog iznosa dionice, odnosno 400 kuna po dionici.

Međutim, prema podacima kojima Agencija raspolaže, član Uprave Ivan Pavlović, u jednoj je radio emisiji iznio informaciju o rasponu cijene u postupku povećanja temeljnog kapitala - od 1.200 do 1.500 kuna za prvi krug upisa. Danas je, pak, u jednom poslovnom tjedniku, objavljeno da će raspon cijene u dokapitalizaciji biti između 800 i 1.500 kuna po dionici.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙