FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi se odupiru negativnim kretanjima izvana

Autor: scvi
ZAGREB, 10. siječnja 2011. (Hina) - Indeksi Zagrebačke burze danas su u blagom plusu unatoč negativnim kretanjima na europskim burzama, a najveće dobitnice su dionice Belja, Đuro Đaković Holdinga i Ingre.

Crobex indeks bio je oko podneva u blagom plusu od 0,2 posto, na 2.164 boda, a Crobex10 za 0,23 posto, na 1.183 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je oko 26 milijuna kuna, što je otprilike 1,5 milijuna manje nego u petak u ovo doba.

„Zanimljivo je kako se domaće tržište uspjelo oduprijeti negativnim kretanjima na europskim burzama, na kojima su ključni indeksi danas u minusu između 0,5 i 1,4 posto. Oba domaća indeksa u blagom su plusu, a među najlikvidnijim izdanjima nema većih cjenovnih gubitnika“, kaže Davor Špljar, analitičar u investicijskom društvu Erste vrijednosni papiri.

Kako dodaje, domaće tržište i dalje ima svoju priču, vezanu uz otkup dionica Ine te prelijevanje tako dobivenog kapitala u ostala najlikvidnija izdanja.

"Pritom su najveće dobitnice dionice Belja i Đure Đaković Holdinga, koje su trenutno u pozitivnoj blokadi zbog skoka cijena više od 10 posto, a snažan rast cijene od osam posto, ostvarila je i dionica Ingre", kaže Špoljar.

Cijena dionice Belja skočila je 10,48 posto, na 92 kune, uz promet od 1,5 milijuna kuna, a cijena dionice Đuro Đaković Holdinga za 10,2 posto, na 39 kuna. Obje dionice trenutno su u pozitivnoj blokadi.

Prošloga tjedna jedna od najvećih gubitnica, s padom cijene za gotovo 10 posto, dionica Ingre danas je ostvarila znatan cjenovni skok. Poskupjela je 8,07 posto, na 15,81 kunu, uz promet od 2,3 milijuna kuna.

Pod pritiskom prodaja dionica Ingre našla se prošloga tjedna nakon što je iz tvrtke objavljeno da će sportsku dvoranu Arena Zagreb do daljnjega staviti u hladni pogon, jer Grad za nju nije uplatio zakupninu. U međuvremenu, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izvijestio je da će se danas utvrditi visina duga za održavanje zagrebačke Arene, koji će po pola sutra platiti Grad Zagreb i Zagrebački holding.

Najveći promet ostvaren je dionicom Ine, gotovo 17 milijuna kuna promet, odnosno 5 više nego u petak u ovo doba. Cijena joj dosegnula 3.215 kuna, što je 0,35 posto više nego u petak, a tijekom jutra dosegnula je i 3.220 kuna.

Uz Ingru i Belje, milijunski promet ostvaren je i dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena ojačala 0,08 poto, na 294,97 kuna.

Istodobno, na europskim burzama cijene dionica znatnije su pale zbog špekulacija da je Portugal pod pritiskom Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda da zatraži financijsku pomoć zbog dugova. Londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks u minusu su trenutno između 0,5 i 1,4 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙