FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: stagnacija nakon dobrog početka godine

Autor: scvi
ZAGREB, 5. siječnja 2011. (Hina) - Nakon šest pozitivnih trgovinskih dana, na Zagrebačkoj bi burzi danas mogla uslijediti stabilizacija cijena dionica, kao i na svjetskim tržištima koja su pod utjecajem dobitonosnih prodaja.

Svih 12 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je jučer 0,87 posto, na 2.151 bodu, a Crobex10 1,24 posto, na 1.178 bodova.

Indeksi rastu već šest dana zaredom, pri čemu je Crobex porastao 4,3, a Crobex10 4,6 posto.

Redovni promet dosegnuo je jučer 55,6 milijuna kuna, što je oko 17,6 milijuna više nego prethodnoga dana.

Najviše se trgovalo dionicom Ine, kojom je ostvareno gotovo 25 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila za blagih 0,27 posto, na 3.201,20 kuna.

Slijedi dionica HT-a s prometom od 9,3 milijuna kuna i rastom cijene za 1,33 posto, na 296,49 kuna, što je najviša cijena te dionice od sredine travnja prošle godine.

U većem fokusu investitora bila je i dionica Belja, s prometom od 3,5 milijuna kuna, i rastom cijene za 11,56 posto, na 85,90 kuna.

„Uz stagnaciju indeksa na domaćem tržištu i već uobičajeni interes ulagača za dionice Ine i HT-a, danas očekujem i nastavak većeg fokusa na prehrambeni sektor. Čini se da se investitori sve više usmjeravaju na taj sektor, sudeći po većem obujmu trgovanja tim dionicama i rastu njihovih cijena posljednjih dana“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Bošković napominje i da brodarski sektor zaostaje za rastom tržišta, dok se interes za građevinski sektor još znatnije ne oporavlja jer se očekuje još jedna teška godina za domaće građevinske kompanije.

„Unatoč dobitonosnim prodajama koje su uslijedile na svjetskim burzama, mislim da domaće tržište neće znatnije reagirati na negativne signale izvana, jer nije u području preokupljenosti, a i otkup dionica Ina te vraćanje dijela likvidnosti u ostala domaća izdanja održava tržište na sadašnjim cjenovnim razinama“, smatra Bošković.

Na svjetskim su burzama, nakon snažnih dobitaka, uslijedile dobitonosne prodaje.

Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Nasdaq indeks oslabili zbog pada cijena u rudarskom i energetskom sektoru, a pod pritiskom su bile i dionice trgovaca prehrambenih proizvoda nakon procjena da će im zarade pasti.

I na azijskim i europskim burzama cijene su dionica jutros blago pale.

„Dobitonosne prodaje na svjetskim burzama mogle bi danas utjecati na stabilizaciju domaćeg tržišta, nakon šest dana uzastopnog rasta. Moguće su i dobitonosne prodaje dionica, ako europske burze zabilježe oštrije gubitke“, ocjenjuje Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One.

Kako dodaje, nastave li se znatnije korekcije naniže cijena dionica sirovina i plemenitih metala, moguć je i oštriji pad cijena dionica na svjetskim burzama, pogotovo u rudarskom sektoru, koji je proteklih mjeseci bio predvodnik po rastu cijena.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙