FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 14. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30 sati:

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović priredio je u četvrtak u Zagrebu novogodišnji prijem za diplomatski zbor i osvrćući se na prošlu godinu u Hrvatskoj posebno istaknuo borbu protiv korupcije, nazvavši korupciju pri vrhu vlasti "pravim zločinačkim pothvatom". "Korupcija osiromašuje naše građane, a kada je organizirana u samom državnom vrhu, pravi je udruženi zločinački pothvat protiv dobra građana, i kao takva mora biti bezobzirno iskorijenjena", rekao je Josipović pred stotinjak diplomata akreditiranih u Hrvatskoj. Na prijemu u Uredu predsjednika bili su najviši hrvatski dužnosnici, ministri u vladi i saborski zastupnici, te strani veleposlanici koje je Josipović pozvao da se zauzmu kod svojih vlada, u Bruxellesu i u parlamentima članica EU-a kako bi se ove godine završili pristupni pregovori. Čestitajući Novu godinu predsjedniku, hrvatskom narodu i svim građanima "koji žive u ovoj prelijepoj zemlji", doajen diplomatskog zbora, papinski nuncij Mario Roberto Cassario istaknuo je da će ulazak Hrvatske u EU obogatiti i Europu i Hrvatsku, "nama tako dragu plemenitu naciju".

VATIKAN - Ivan Pavao II. bit će proglašen blaženim 1. svibnja, pošto je papa Benedikt XVI. u petak prihvatio dekret o čudu koje se pripisuje njegovu prethodniku, objavljeno je u Vatikanu. Time je završio postupak koji prethodi samu činu proglašenja blaženim. Obredom beatifikacije u bazilici sv. Petra 1. svibnja predsjedat će papa Benedikt XVI., objavio je vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi. Postupak beatifikacije Ivana Pavla II. počeo je ubrzo nakon njegove smrti. Tijekom pogreba brojni vjernici tražili su brzo proglašenje Ivana Pavla II. svetim, uzvikujući "Santo subito" (Odmah svetac). Da bi Ivan Pavao II. osim blaženim bio proglašen i svetim, morat će mu biti potvrđeno još jedno čudo.

BEOGRAD - Srbijanski prizivni sud trebao bi uskoro, drugi put, odlučiti o izručenju Hrvatskoj njezina državljanina Veljka Marića, optužena u Srbiji za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u listopadu 1991. u selu Rastovcu u grubišnopoljskoj općini, izjavio je u petak za Hinu Marićev odvjetnik Đorđe Dozet. "Prizivni sud već je jednom odlučio vratiti prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje slučaj Veljka Marića, pošto je u prosincu odbijen zahtjev za njegovo izručenje Hrvatskoj", rekao je Dozet. Objasnio je kako je prvostupanjski sud potom ponovno odbio izručbeni zahtjev te da se sada ponovno očekuje da prizivni sud razmotri tu odluku. Marićev odvjetnik dodao je kako ne može reći kad će prizivni sud o tome odlučivati drugi put, navodeći da će biti pozvan kad ročište bude zakazano.

ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković primio je u petak u nastupni posjet veleposlanika Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Gabora Ivana, priopćeno je iz MVPEI-a. Ministar Jandroković izrazio je dobrodošlicu novom mađarskom veleposlaniku Ivanu, posebice u svjetlu trenutnog mađarskog predsjedavanja Europskom unijom. Istovremeno se zahvalio na trajnoj mađarskoj potpori tijekom pregovaračkog procesa, a osobito u njegovoj završnoj fazi. Šef hrvatske diplomacije izrazio je pritom zadovoljstvo što je Mađarska uvrstila proces pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj uniji u sam vrh prioriteta tijekom svojeg predsjedavanja Unijom, prema priopćenju. Također je kazao kako bi dovršenje pristupnih pregovora tijekom mađarskog predsjedanja bio dodatan dokaz izvrsnih bilateralnih odnosa između naših dviju država. Veleposlanik Ivan izvijestio je i o ostalim prioritetima mađarskog predsjedavanja Europskom unijom, naglasivši unaprjeđenje energetske, poljoprivredne i kohezijske politike.

MOSTAR - Čelnici dvaju HDZ-a u BiH Dragan Čović i Božo Ljubić ocijenili su u petak da ništa ne može spriječiti suradnju tih dviju stranaka, komentirajući odluku čelništva HDZ-a 1990. da razriješi člana predsjedništva te stranke Stjepana Krešića koji se javno usprotivio odluci o savezu dviju najsnažnijih hrvatskih stranaka u BiH. "Protiv Stjepana Krešića pokrenut je stegovni postupak jer je odbijao prihvatiti odluke sa sjednica predsjedništva", rekao je Ljubić nakon sastanka s Čovićem o zajedničkom nastupu dviju stranaka u vlasti. Iz HDZ-a 1990. danas je priopćeno da je "dosadašnji član predsjedništva HDZ-a 1990 Stjepan Krešić razriješen sa svih stranačkih dužnosti, a istodobno je pokrenut i stegovni postupak pred visokim sudom časti".

TIRANA - Zamjenik albanskog premijera i ministar gospodarstva Ilir Meta podnio je u petak ostavku pošto je privatna televizija prikazala snimku koja ga povezuje s korupcijom i zlouporabom vlasti. "Podnio sam neopozivu ostavku kako bih pravosuđu omogućio provedbu istrage", rekao je Meta u priopćenju za medije. Privatna televizija Top Channel u utorak je prikazala videosnimku koja otkriva Metu, tada zamjenika premijera i ministra vanjskih poslova, kako ministra gospodarstva Dritana Priftija poziva da poništi javni natječaj i posao upravljanja hidroelektranom povjeri drugoj tvrtki. Razgovor je snimio ministar Prifti bez Metina znanja. Albansko državno odvjetništvo u srijedu je najavilo istragu.

BERLIN - Kvartet posrednika u rješavanju stanja na Bliskom istoku na godišnjoj će konferenciji o sigurnosti u Muenchenu u veljači razmotriti kako da ožive izraelsko-palestinske mirovne razgovore, rekao je dužnosnik njemačke vlade u petak. Steffen Seibert, glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel, rekao je kako se Njemačka nada da će sastanak predstavnika Europske unije, Ujedinjenih naroda, Rusije i SAD-a "potaknuti" razgovore. Na konferenciji će sudjelovati državna tajnica SAD-a Hillary Clinton, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, rekao je Seibert na redovitoj konferenciji za tisak.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙