FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gates poziva Pjongjang na ispunjanje obveza

Autor: bnov
SEUL/TOKIO, 14. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Američki ministar obrane Robert Gates u petak je u Seulu ponovio mogućnost nastavka šesterostranih pregovora o razoružanju Sjeverne Koreje, ako režim u Pjongjangu prekine s provokacijama i ispuni svoje obveze, ali je dodao da zasad nema naznaka da Pjongjang mijenja svoj kurs.

Svoj petodnevni posjet zemljama sjeveroistočne Azije Gates završava razgovorima u Seulu posvećenim prvenstveno razmatranju načina da se odgovori na provokacije Pjongjanga koje su prošle godine digle napetosti na korejskom poluotoku na najvišu razinu proteklih godina.

"Ovisno o sljedećim koracima Sjeverne Koreje moguća je diplomatska akcija, ali to treba početi izravnim kontaktima Sjeverne i Južne Koreje", rekao je Gates novinarima u Seulu.

Washington smatra da je uspostava dijaloga Sjeverne i Južne Koreje nužni preduvjet za nastavak šesterostranih pregovora u kojima sudjeluju dvije Koreje, Sjedinjene Države, Kina, Japan i Rusija. Pjongjang je napustio te pregovore 2009. proglasivši ih mrtvim. Cilj pregovora je uspostava programa po kojem bi Sjeverna Koreja za svoje razoružanje dobivala međunarodnu pomoć.

"Kad ili ako potezi Sjeverne Koreje pokažu da imamo razloga vjerovati da bi pregovori bili produktivni i vođeni u dobroj vjeri, mogli bi zamisliti obnovu šesterostranih pregovora", rekao je Gates. "Ali vodstvo Sjeverne Koreje mora prestati s tim opasnim provokacijama i poduzeti konkretne korake kako bi pokazali da počinju ispunjati međunarodne obveze".

Gates je prije Seula boravio u Tokiju gdje je nešto ranije u petak kazao kako su američke oružane snage potrebne u Japanu s obzirom na prijetnju Sj. Koreje i na jačanje Kine u regiji.

U govoru održanom na sveučilištu Keio u Tokiju, šef Pentagona ocijenio je da je to prisustvo ključno kako bi se odgovorilo na izazove i prijetnje sigurnosti.

"Bez takvog prisustva, vojne provokacije Sj. Koreje mogle bi biti još nepodnošljivije ili gore: Kina bi se mogla ponašati arogantnije prema susjedima", kazao je on.

"Bez prisustva američkih snaga u Japanu, bilo bi manje dijeljenja informacija i suradnje, i manje bi znali o regionalnim prijetnjama i vojnom kapacitetu naših potencijalnih protivnika", nastavio je Gates.

Gates je također izrazio zabrinutost zbog "nepovezanosti" kineskih civilnih i vojnih čelnika, ali je naglasio svoje uvjerenje da Hu Jintao "drži uzde zemlje u rukama".

Kad je šef Pentagona susreo u utorak u Pekingu prvog čovjeka Kine i druge visoke dužnosnike, kineski službeni mediji objavili su fotografije prvog probnog leta kineskog borbenog zrakoplova J-20, nevidljivog za radare.

Gates je rekao da se čini da kineska civilna vlast ne zna o napadima mornarice zadnjih godina kao ni o vježbi s antisatelitskim naoružanjem te dodao da postoje "posebno jasne indikacije da nije bila obaviještena o probnom letu J-20".

(Hina) xbnš ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙