FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gates doputova u Peking radi jačanja vojnih veza

Autor: vrad
PEKING, 9. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Američki ministar obrane Robert Gates doputovao je u nedjelju u Peking radi obnove vojnog dijaloga Sjedinjenih Država i Kine koji je zapeo prije godinu dana.

Američki ministar provest će u Kini nešto više od tri dana, tijekom kojih će posjetiti središte za zapovijedanje nuklearnim snagama pokraj Pekinga.

Posjet se događa nakon razdoblja snažnih napetosti u vezama dviju zemalja.

Peking je naglo prekinuo vojnu suradnju s Washingtonom pošto je SAD početkom 2010. najavio potpisivanje s Tajvanom ugovora o naoružanju vrijednog šest milijarda dolara. Veze su obnovljene u prosincu, u prigodi posjeta kineskog vojnog izaslanstva.

Gates će nakon Kine posjetiti Japan i Južnu Koreju.

Washington i Peking žele pokazati da su obnovili vojne veze uoči posjeta kineskog predsjednika Hu Jintaa Sjedinjenim Državama od 18. do 21. siječnja, po čelnicima Pentagona.

U razgovoru s novinarima u zrakoplovu kojim je putovao u Aziju, Gates je izrazio zabrinutost zbog kineskog plana gradnje nevidljivog zrakoplova i protubrodskih raketa.

Ovih dana, strani mediji su naširoko komentirali fotografije borbenog zrakoplova objavljene na internetu, koji Kina predstavlja kao svoj prvi nevidljivi lovac-bombarder.

"Očito je da mogu dovesti u opasnost naše snage, moramo obratiti pozornost na njih i prikladno odgovoriti s našim vlastitim programima", rekao je američki ministar.

"Znali smo da rade na nevidljivom lovcu; utvrdili smo da su možda i više napredovali u razvoju tog zrakoplova nego što su naše obavještajne službe bile predvidjele", kazao je. "Pitamo se koliko je taj zrakoplov doista nevidljiv", dodao je kako bi ublažio prethodnu izjavu.

Kada je riječ o protubrodskim raketama, Gates je rekao da su i one najvjerojatnije u naprednijoj fazi razrade, iako nije točno utvrđeno jesu li potpuno operativne.

Gates je u četvrtak izjavio da će Pentagon skresati svoje programe i troškove u idućih pet godina kako bi se usporio rast vojnih troškova.

Za razliku od njega, Liang Guanglie je rekao prošli tjedan da će kineska vojska "ubrzati" svoju modernizaciju oslanjajući se na snažan gospodarski rast koji će joj omogućiti da njezin vojni proračun raste brže od BDP-a.

SAD i Kina zauzimaju prvo, odnosno drugo mjesto po veličini vojnog proračuna u svijetu.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙