FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gates: let J-20 nema veze s mojim posjetom

Autor: vkla
ZAGREB, 11. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Američki ministar obrane Robert Gates izrazio je u utorak uvjerenje da pokusno lansiranje prvoga kineskog nevidljivog borbenog zrakoplova nije namjerno izvedeno za njegova posjeta Pekingu, prenosi Reuters.

"Izravno sam upitao predsjednika Hua Jintaoa o pokusnom letu zrakoplova J-20, a on mi je odgovorio da to nema nikakve veze s mojim posjetom, već da je let bio predviđen", rekao je Gates.

Na upit vjeruje li u to , kazao je da "predsjednika Hua drži za riječ".

Prof. Jin Canrong s pekinškog sveučilišta Renmin smatra upravo suprotno. Po njegovim riječima, testiranje prvoga nevidljivog lovca vremenski je usklađeno s Gatesovim posjetom kako bi Peking poslao poruku da ne misli pokleknuti pod američkim pritiscima.

"Neki možda misle da je Kina slaba, pa se tim pokazivanjem mišića šalje poruka da Kina nije slaba. Taj događaj govori: mi nismo slabi. Razvijamo vlastitu tehnologiju", kazao je Jin.

Osim Huova odgovora Gatesu kineska vlada ne spominje testiranje zrakoplova J-20.

Gatesa je u Peking stigao kako bi pokušao popraviti vojne veze dviju velesila. Fotografije zrakoplova J-20 u letu iznad pokrajine Sečuana objavljene su na internetskoj stranici dnevnika Global Times i agencije Xinhue.Taj se model smatra kineskim odgovorom na nevidljivi lovac F-22A "raptor" američkih zračnih snaga. SAD je jedina zemlja u svijetu koja posjeduje operativni nevidljivi lovac bombarder.

(Hina)xvk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙