FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 12. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Na sjednici proširenog mješovitog povjerenstva za pripremu i razmjenu popisa osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine, kojom su u Zagrebu predsjedali čelnici hrvatskog i srbijanskog ministarstva pravosuđa zaključeno je vezano uz slučaj branitelja Tihomira Purde da će srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine dostaviti na razmatranje Državnom odvjetništvu RH kopiju spisa u skladu s ustaljenom praksom i dosadašnjom suradnjom budući da su za to ispunjene pretpostavke iz Sporazuma o ustupanju dokaza te dvije ustanove. Zaključeno je također da će se hrvatskoj strani već u roku od sedam dana ustupiti do sada sistematizirani podaci o hrvatskim državljanima protiv kojih je pred nekadašnjim vojnim sudovima u SFRJ i SRJ prije 2003., vođen postupak i donesena presuda ili se vodi istraga za kaznena djela ratnih zločina, što je rezultiralo raspisivanjem međunarodne ili interne tjeralice. Priopćilo je to hrvatsko Ministarstvo pravosuđa nakon sastanka zatvorenog za javnost koji je potrajao oko 2,5 sata i na kojem su uz hrvatskog ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i srbijanske ministrice pravde Snežane Malović bili čelnici odvjetništva i Tužilaštva za ratne zločine Mladen Bajić i Vladimir Vukčević te veleposlanici obiju država.

NOVSKA - Premijerka Jadranka Kosor potpisala je danas s gradonačelnikom Novske Antunom Vidakovićem ugovor o darovanju zemljišta za poduzetničku zonu Jug u Novskoj, a potom je obišla pogone tvornice namještaja Trokut. Vrijednost darovanog zemljišta površine 35 hektara procjenjuje se na više od 21 milijun kuna. Danas potpisani ugovor omogućit će ostvarenje planova u Novskoj, ali i pomoći realizaciji Vladina programa gospodarskog oporavka, rekla je Kosor. Ocijenila je da nitko, pa ni Vlada, taj program ne može ostvariti sam pa da je dobro došla suradnja s jedinicama lokalne samouprave. Vlada će, najavila je, pomoći svakoj jedinici lokalne samouprave bez obzira na političku opciju lokalne vladajuće administracije. Podsjetila je kako je u Hrvatskoj dosad otvoreno 376 poduzetničkih zona, u što je bez vrijednosti zemljišta uloženo 600 milijuna kuna i omogućeno otvaranje 41 tisuće radnih mjesta. Gradonačelnik Novske Antun Vidaković nada se da će današnji ugovor omogućiti brži ulazak poduzetnika u zonu, a kaže da već ima pet ozbiljnih ponuda.

ZAGREB - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač ustvrdio je danas da poskupljenje naftnih derivata, odnosno benzina, neće prouzročiti lančana poskupljenja jer za to ne postoje osnove, što pokazuju trenutne procjene i analize, odnosno da neće dovesti do bilo kakve potrebe proizvođača, trgovaca ili pružatelja usluga za poskupljenjem njihovih roba i usluga. To je još uvijek u okvirima koji ne bi trebali prouzročiti ili ne bi trebali biti alibi za bilo kakvo poskupljenje, rekao je Popijač odgovarajući na novinarske upite nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Ministarstva obrane i hrvatske vojne industrije u Hrvatskom vojnom učilištu. Nakon vala rasta cijena energenata prije dvije godine bio je porast cijena određenih roba i usluga, a kada se smanjivala cijena energenata mislim da nije došlo do smanjenja cijena roba i usluga, kazao je Popijač. Čini mi se, barem što se tiče cijene energenata, da postoje dovoljne rezerve pa ne bi trebalo, odnosno ne bi smjelo doći do poskupljenja, drži Popijač.

ZAGREB - Ministar obrane Davor Božinović drži kako istraga vezana uz kupnju vojnih oklopnih vozila od finske Patrije nije naštetila poslu sa tvrtkom Đuro Đaković i, kako je rekao, na "nama je da ne našteti". Đuro Đaković radi jedan odličan posao i imamo ozbiljne ambicije kad je u pitanju proizvodnja oklopnih transportera, kazao je ministar. "Mi sa Đurom Đakovićem i cijelim tim projektom imamo ambicije da se ta proizvodnja ne odnosi samo na potrebe Hrvatske, ali o tome se još razgovara", rekao je ministar Božinović odgovarajući na novinarski upit nakon današnjeg zajedničkog susreta s ministrom gospodarstva Đurom Popijačem i predstavnicima hrvatske vojne industrije u Hrvatskom vojnom učilištu.

ZAGREB - Sjednica Optužnog vijeća u slučaju Spice danas je prekinuta nakon što je obrana osmorice optuženika, koje se tereti da su Podravku oštetili za najmanje 400 milijuna kuna, zatražila da se iz spisa izdvoje dokazi za koje smatraju da su nezakoniti. Odluka će biti donesena do ponedjeljka kada će se odlučivati i o osnovanosti USKOK-ove optužnice, kazao je predsjednik optužnog vijeća, sudac Ivan Turudić. Dodao je da je spis u aferi Spice, s više od 40 tisuća stranica, "rekorder na Županijskom sudu u Zagrebu". USKOK u ovom slučaju za 400 milijuna teške nezakonitosti na štetu Podravke tereti bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića. Odvjetnik drugooptuženog Marinca Veljko Miljević pojasnio je da obrana, među ostalim, traži izdvajanje knjigovodstveno-financijskog vještačenja na kojemu je temeljena optužnica. Tvrdi da Zakon o kaznenom postupku predviđa da vještačenja u ovako složenim slučajevima treba provesti specijalizirana ustanova ili tim stručnjaka, a ne samo jedan vještak.

VUKOVAR - Ministarstva pravosuđa i obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti trebala bi čvršće surađivati, a sve spoznaje Ministarstva pravosuđa vezane za moguće popise hrvatskih branitelja koje se povezuje s ratnim zločinom trebale bi se proslijediti ministarstvu branitelja, a ono obavijestiti branitelje s popisa, rekao je danas u Vukovaru predsjednik Koordinacije stradalničkih udruga grada Vukovara Ivo Kovačić na sastanku tih udruga s gradonačelnikom Željkom Sabom. Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo izvijestio je Koordinaciju stradalničkih udruga grada Vukovara da će se 15. siječnja, uz proslavu obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, u Vukovaru pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića posebno obilježiti i 13. obljetnica završetka mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja. Obilježavanje završetka mirne reintegracije trebalo bi postati tradicionalnim. Na sastanku Koordinacije stradalničkih udruga gradonačelnik Željko Sabo uručio je Slobodanki Purdi, supruzi uhićenoga hrvatskog branitelja Tihomira Purde, novčanu potporu od 3500 kuna za režijske troškove, a troje njihove malodobne djece dobilo je na dar pakete.

ZADAR/DUBROVNIK - Čelnici HSP-a Zadarske i Šibensko-kninske županije danas su u Zadru predstavili dokumente o ratnim zločinima počinjenim tijekom Domovinskog rata na privremeno okupiranom području Hrvatske s imenima počinitelja i njihovih žrtava, a HSP Dubrovačko-neretvanske županije u Dubrovniku je novinarima predočio popis s tisuću imena pripadnika srbocrnogorskih postrojba koje su sudjelovale u agresiji na dubrovačko područje. Predsjednik zadarskoga HSP-a Đani Bunja izjavio je da se popis zločinaca, njih 58, s opisom zločina na cijelome okupiranom području temelji na pisanim izvješćima policijskih tijela tzv. Republike Srpske Krajine koje je HSP dobio anonimno. Dokumenti su proslijeđeni glavnome državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, od kojega traže da ih izvijesti je li protiv tih osoba podignuta optužnica ili su već procesuirane pred hrvatskim pravosuđem. Na konferenciji za novinare HSP-a Dubrovačko-neretvanske županije novinarima je predočen popis s tisuću imena pripadnika srbocrnogorskih postrojba koje su sudjelovale u agresiji na dubrovačko područje. Na popisu je i 150 visokih časnika i dočasnika.

ZAGREB - HNS u današnjem priopćenju ističe kako Hrvatska, Srbija i BiH trebaju razmijeniti podatke o ljudima koji su na popisima traženih. Time bi se, drže HNS-ovci, u budućnosti izbjegli slučajevi slični onom uhićenju hrvatskog branitelja Tihomira Purde, ali i drugi u kojima se raspisuju tjeralice. U sklopu razmjene podataka, tri zemlje trebale bi potpisati sporazum da države na čijem se teritoriju osobe nalaze pokrenu istrage, a da ostale potpisnice sporazuma prihvaćaju rezultate tih istraga i odluke pravosudnih tijela.

VUKOVAR - Tijekom građevinskih radova i obnove zgrade u Ulici Franje Tuđmana 11 u središtu Vukovara radnici su u utorak oko 15 sati u podrumu pronašli više kostiju nalik na ljudske, priopćila je danas vukovarsko-srijemska Policijska uprava. Radovi na obnovi zaštićenog spomenika kulture u baroknoj jezgri Vukovara odmah su zaustavljeni, a policija je to mjesto označila trakama. Pronađene kosti poslane su na analizu sudsko-medicinskom vještaku na patologiju vukovarske Opće bolnice, a istražni sudac Milan Kojić nije mogao dati nikakve informacije o količini, starosti i podrijetlu pronađenih kostiju dok ne dobije rezultate analize, koje očekuje tijekom dana.

ZAGREB - Od 18. siječnja građanima će se naplaćivati vožnja tramvajima i u središtu Zagreba, a koja je dosad bila besplatna, izvijestio je danas Grad Zagreb na svojoj internetskoj stranici. Prema odluci zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, od 18. siječnja prestaje važiti zaključak Gradskog poglavarstva od svibnja 2009. o besplatnom prijevozu u centru grada, a koji se odnosio na sve kategorije putnika i koji je obuhvaćao područje od Trga bana Josipa Jelačića do stajališta Glavni kolodvor, Britanski trg, Trg maršala Tita, Grškovićeve, Kvaternikovog trga, Trga žrtava fašizma i Klinike za traumatologiju u Draškovićevoj, te od navedenih stajališta do Trga bana Jelačića.

(Hina) xtdel yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙