FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 5. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac na tradicionalnom domjenku u povodu pravoslavnog Božića rekao je kako su u protekloj godini Srbi u Hrvatskoj i njihova politika nakon dva desetljeća postali specifična i važna komponenta hrvatskih demokratskih procesa, jednako odgovorna prema sebi i prema Hrvatskoj, jednako predana u ostvarivanju svojih i općenacionalnih interesa. U 2011. željeli bismo dodatno ojačati takvu ulogu srpske zajednice u hrvatskim demokratskim procesima, jer to vidimo kao dug prema srpskoj zajednici i prema Hrvatskoj te kao nenadomjestiv način njihove međusobne emancipacije, poručio je Pupovac. Dodao je kako Srbi u Hrvatskoj žele politiku u kojoj se hrvatska demografski i ekonomski neće svesti na Zagreb. Također žele dati svoj doprinos da se pregovori s EU završe u očekivanom roku do kraja lipnja ove godine jer je to, kako je kazao, strateški, politički i ekonomski interes Hrvatske. Pupovac je izrazio i spremnost na suradnju sa svim ključnim akterima hrvatske politike i institucija.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks danas su, kao gosti tradicionalnog prijema Srpskog narodnog vijeća (SNV) u povodu pravoslavnog Božića, istaknuli važnost i zalaganje srpske zajednice i njezine politike za unaprjeđenje manjinskih prava, a time, suglasni su, i za razvoj demokracije hrvatske države i društva. Predsjednik Josipović naglasio je kako Hrvatska, ulaskom u EU, mora sačuvati svoj nacionalni identitet, ali istovremeno i nacionalni identitet manjina, u prvom redu srpske, koja je svojom kulturom, znanošću, obrazovanjem odigrala bitnu ulogu u stvaranju hrvatskog nacionalnog identiteta. Predsjednik je istaknuo da je prošla godina bila teška, posebno za velik broj građana koji je snažno osjetio sve negativne posljedice krize, ali i prijelomna zbog "dramatičnog" približavanja EU te snažnoj borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala koja Hrvatsku, ustvrdio je, približava pravednom društvu. U isto je uvjerena i premijerka Kosor, također prošlu godinu ocijenivši iznimno teškom, ali i u kojoj su udareni temelji da velik posao koji treba odraditi u ovoj godini bude odrađen na zadovoljstvo svih građana. Pravoslavni je Božić u ime Sabora čestitao potpredsjednik Vladimir Šeks, ističući da je upravo Božić vrijeme kada se više nego ikada ponavlja stara istina da je kvaliteta hrvatsko-srpskih odnosa, kako za prve i druge Jugoslavije, te nakon raspada bivše države, odlučna i presudna za stabilnost Hrvatske i njezinu demokraciju.

ZAGREB - SDP-ov saborski zastupnik i predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe suzbijanja korupcije Željko Jovanović izjavio je danas, komentirajući zahtjev članova HDZ-a da podnese ostavku, kako je sve što je jučer HDZ-ova trojka Bačić-Milinović-Kalmeta govorila na konferenciji za novinare "otužno, gadljivo i razočaravajuće". Umjesto da podnesu odgovornost za korupcijsku pljačku koja se dogodila u Hrvatskim autocestama u organizaciji vrha HDZ-a kojima oni pripadaju, oni pokušavaju lažima i neistinama oblatiti časne i poštene ljude, rekao je Jovanović novinarima na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća. Čelnike HDZ-a pozvao je da idući ponedjeljak u isto vrijeme održe konferenciju za novinare te povuku sve laži i neistine koje su rekli na njegov račun. Oštro je uz ostalo odbacio optužbe da kao predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe suzbijanja korupcije blokira istrage prema svojim stranačkim kolegama nazivajući te optužbe "smiješnim".

ZAGREB - Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan u božićnoj čestitki ističe da su vjernici ispunjeni najljepšim željama i mislima kojima ih je obogatila tiha i tajanstvena betlehemska noć, kad su anđeli ljudima objavili radosnu vijest da se rodio Spasitelj. "Želimo i mi pozdraviti sve ljude dobre volje i biti dostojni nebeskoga dara", napominje Jovan i dodaje kako se Bog "očovječio" da bismo se mi "pobožili" i bili slični Bogu. "Spasitelj nas je pozvao da budemo dobar primjer drugim ljudima kako bi ljudi, vidjevši naša dobra djela, proslavili Oca koji je na nebesima", kaže u božićnoj i novogodišnjoj čestitki mitropolit Jovan.

ZAGREB - Uprava slavonskobrodske tvrtke Đure Đakovića tvrdi da je bojno oklopno vozilo "Patria" bilo znatno jeftinije i pokazalo se boljim na testovima, ponuđen je znatno vrijedniji "offset-program" te stoji na raspolaganju za bilo kakve istražne radnje. Predsjednik Uprave Đure Đakovića - Specijalnih vozila (ĐĐSV) Bartol Jerković izjavio je danas za Hinu, nakon potvrde MUP-a da se provodi kriminalistička istraga zbog sumnji da je "Patria" podmićivala u Hrvatskoj, da će, kada to mjerodavne hrvatske institucije zatraže, osigurati pristup svim podacima i dokumentima jer je to u interesu projekta i u interesu ugovornih strana – Ministarstva obrane te Konzorcija Đure Đakovića - Specijalnih vozila.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske stranke prave (HSP) Daniel Srb smatra da bi ulazak u EU trebao biti način ostvarivanja hrvatskih nacionalnih interesa i jačanja našega gospodarstva, te da ulazak u EU ne može biti cilj sam po sebi. Smatramo da je jedan drugi dokument važniji od hrvatskog ulaska u Uniju, a to je strategija razvoja hrvatskoga gospodarstva, a taj dokument Hrvatska, nažalost, nema, ocijenio je. Predsjednik HSP-a smatra da će se pred Hrvatskom pojaviti još zapreka prije samog ulaska u EU, i to, rekao je, od Hrvatskoj nesklonih zemalja, poput, primjerice, Velike Britanije ili Nizozemske, do zadnjeg primjera moguće blokade od Rumunjske. Ocijenio je da je u "internacionalističkom dijelu hrvatske politike EU danas postala zamjena za Kominternu, a Bruxelles za Moskvu".

ZAGREB - Obitelj, rodbina, prijatelji, suradnici, članovi Satiričkog kazališta Karempuha, kazalištarci, kulturni i javni djelatnici bili su danas na komemoraciji u povodu smrti Fadila Hadžića, jednog od najsvestranijih kulturnih djelatnika, komediografa, novinara, pisca, urednika i filmskog redatelja koji je iznenada umro 3. siječnja. Ministar kulture Jasen Mesić tom je prigodom izrazio najdublju sućut obitelji te rekao kako da se opraštamo od intelektualca, osnivača mnogih kulturnih institucija i čovjeka koji je dao veliki doprinos oblikovanju hrvatskog kazališta. Ravnatelj Kerempuha Duško Ljuština također je istaknuo da je Hadžić bio pokretač i osnivač mnogobrojnih institucija, poglavito iz područja kazališta, filma i novinarstva. "Hadžić je osnivač triju kazališta, što je rijetkost, napisao je 60-ak komedija, a posebno je veliki doprinos dao hrvatskom filmu i hrvatskom novinarstvu", rekao je. Od Hadžića su se biranim riječima oprostili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Željko Koenigsknecht u ime Kerempuha te prijatelji i suradnici Boško Zatezalo i Dragutin Lučić.

ZAGREB - Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) i Hrvatsko muzejsko društvo (HMD) priopćili su da su s nevjericom primili vijest o mogućoj smjeni ravnatelja jedne od najvažnijih muzejskih ustanova u Hrvatskoj - Galerije umjetnina u Splitu. "Ugledni povjesničar umjetnosti i muzealac Božo Majstorović svojim velikim znanjem, bogatim iskustvom i marljivošću tu je galeriju, kojoj je godinama na čelu, u najdoslovnijem smislu stvorio", ističu ta dva društva i podsjećaju da je ta galerija upravo njegovom zaslugom "dobila prikladnu zgradu te je u cijelosti iznova organizirana". Napominju da je Galerija umjetnina u Splitu uzorno riješila problem fundusa te da je iznimno dobrim stalnim postavom, čiji je autor Božo Majstorović, pokazala "sve vrijednosti koje Split posjeduje u depoima te ustanove". Zajedničko priopćenje poslano je u povodu prijedloga Upravnog vijeća Galerije umjetnina u Splitu da se za novog ravnatelja te ustanove imenuje akademski slikar Josip Botteri Dini.

ZAGREB - Film "Bitka na Neretvi" Veljka Bulajića nakon četrdesetak godina ponovno kreće u svjetsku kino i televizijsku distribuciju, najprije po Japanu, SAD-u i Italiji, a u okviru paketa s deset najznačajnijih svjetskih ratnih filmova izabranih na međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, izvijestio je danas redatelj filma, koji je diljem svijeta pogledalo oko 550 milijuna ljudi. "Velika je stvar da nakon toliko vremena ljudi u svijetu ponovno imaju priliku pogledati 'Bitku na Neretvi', koja je za hrvatsku kinematografiju tada značila prekretnicu te otvorila brojne mogućnosti za koprodukcije i suradnju sa stranim partnerima", rekao je Bulajić. Podsjetio je kako je "Bitka na Neretvi" bila prikazana u doslovno cijelome svijetu, od Kambodže do Perua i Čilea, a film je imao više gledatelja nego svi nekadašnji jugoslavenski filmovi zajedno.

KARLOVAC - Ravnatelj jedne karlovačke srednje škole i četiri direktorice dvaju trgovačkih društva iz Karlovca u dobi od 30 do 57 godina osnovano se sumnjiče da su ostvarili protupravnu imovinsku korist dvama karlovačkim trgovačkom društvima od 8.685.219 kuna a na štetu škole, priopćila je karlovačka Policijska uprava. Kriminalističkom istragom utvrđeno je da je ravnatelj (58) oštetio školu tako što je bez odluke školskog odbora 2001. godine potpisao ugovor s trgovačkim društvom iz Zagreba o poslovno-tehničkoj suradnji suprotno pravilniku o naknadama za tehnički pregled vozila i drugim poslovima koji se obavljaju u stanicama za pregled vozila. Protiv njih Županijskome državnom odvjetništvu proslijeđena je kaznena prijava za zloporabu položaja i ovlasti.

SPLIT - Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je Općinskome sudu optužni prijedlog protiv hrvatske državljanke D.K. koju se tereti za dva kaznena djela utaje više od 300.000 kuna poreza, izvijestilo je danas Županijsko državno odvjetništvo u Splitu ne navodeći ime i prezime osumnjičene. Neslužbeno se doznaje da je riječ o splitskoj odvjetnici Doris Košta. Njoj se na teret stavlja da je utajila porez 2004. i 2005. godine.

(Hina) xtdel ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙